Criza sanitară afectează în mod semnificativ veniturile. Statul a anunțat măsuri economice, pentru ca cetățenii să poată dormi liniștiți o vreme, dar până când? Ministrul Cîțu a recunoscut pentru Reuters cât timp ne putem baza pe oficiali.
România își poate acoperi necesarul de finanțare pentru o perioadă de cinci luni, însă pandemia afectează în mod cert veniturile, iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depăși 5% din produsul intern brut, a declarat luni ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, pentru agenția de presă Reuters.
România, care are în prezent 2.109 cazuri confirmate de SARS-CoV-2 și 65 de decese, cele mai multe cazuri fiind la Suceava, a declarat stare de urgență pe 16 martie. Atunci, Guvernul de la București a aprobat un pachet de măsuri în valoare de 3% din PIB. Ele variază de la garantarea liniilor de credit și subvenționarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri până la creșterea bugetului pentru sănătate și acordarea de ajutoare pentru șomaj tehnic. Cîțu a spus că trimiterea în șomaj tehnic a circa un milion de oameni ajunge la patru miliarde de lei pe lună.
„Suntem pregătiţi să susţinem măsura privind şomajul tehnic pentru mai mult de o lună”, a spus ministrul Finanțelor.
Întrebat dacă România va cere un credit de la Fondul Monetar Internațional în cursul acestui an, Cîțu a răspuns ”nu am în vedere acest lucru la momentul actual”.
„Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, a completat oficialul.
Mai mult, acesta a precizat că Ministerul Finanțelor înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget și, chiar dacă nu a menționat care va fi noua țintă de deficit, a spus că va depăși 5% din PIB. Pe de altă parte, analiștii avertizează că spațiul fiscal al țării necesar pentru a aborda criza este unul limitat, dat fiind că România se confruntă cu o adâncire a deficitului de cont curent, iar măsurile fiscale aprobate înaintea alegerilor locale și parlamentare din acest an au pus presiuni.