Cât timp e bună carnea de pui ţinută în frigider. Detaliul care te poate pune în pericol

de: Ștefan R. Apostol
10 05. 2023

Puiul gătit și crud poate fi păstrat de la câteva zile până la un an. Perioada de timp pe care o rezistă poate varia în funcție de faptul că este congelat sau refrigerat. Citește mai departe și află cât timp e bună carnea de pui ţinută în frigider, este vorba de un detaliu care te poate pune în pericol, dacă nu ții cont de el.

Carnea de pui este considerată de bază în multe gospodării

Cu toate acestea, această sursă sănătoasă și delicioasă de proteine prezintă un risc ridicat de contaminare bacteriană. De aceea, este important să o pregătim, să o depozităm și să o gătim în mod corespunzător, în caz contrar, ar putea deveni o sursă de toxiinfecție alimentară.

Depozitarea puiului în frigider este convenabilă, dar mulți oameni se pot întreba cât timp e bună carnea de pui ţinută în frigider. Acest articol vă ajută să înțelegeți cât timp rezistă puiul în frigiderul tău.

Vezi și: Cum îţi dai seama care carne de pui e bună. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent

Vezi cât timp e bună carnea de pui ţinută în frigider

Potrivit specialiștilor, puiul crud poate fi păstrat în frigider aproximativ 1-2 zile. Același lucru este valabil și pentru curcanul crud și alte păsări de curte. Între timp, puiul gătit poate rezista în frigider aproximativ 3-4 zile. Păstrarea puiului în frigider ajută la încetinirea dezvoltării bacteriilor, deoarece bacteriile tind să se dezvolte mai lent la temperaturi sub 4 grade celsius.

Vezi și: Alertă alimentară! Zeci de tone de carne de pui, infestată cu salmonella. De unde nu trebuie să cumpărăm sub nicio formă

În plus, puiul crud este cel mai bine depozitat într-un recipient etanș pentru a preveni scurgerea sucurilor sale și contaminarea altor alimente. Puiul gătit trebuie refrigerat într-un recipient etanș.

Dacă trebuie să păstrați puiul pentru mai mult de câteva zile, cel mai bine este să îl depozitați în congelator. Bucățile de pui crud pot fi păstrate în congelator până la 9 luni, în timp ce un pui întreg poate fi congelat timp de până la 1 an, în același timp, puiul gătit poate fi păstrat în congelator timp de 2-6 luni.

Cum să-ți dai seama dacă puiul s-a stricat

Dacă ai lăsat puiul în frigider mai mult de câteva zile, există o șansă ca acesta să se fi stricat. Mai jos sunt câteva modalități de a-ți da seama dacă puiul din frigider s-a stricat:

  • A depășit data limită de consum: Carnea de pui, cruda și gătită, care a depășit data de „a se consuma de preferință dacă este folosit până la/înainte de” este mai probabil să se fi stricat.
  • Schimbări de culoare: Carnea de pui crudă și gătită care începe să capete o culoare gri-verzuie s-a stricat. Petele de mucegai gri-verde indică o creștere bacteriană.
  • Miros: Atât puiul crud, cât și cel gătit, emit un miros acid care seamănă cu amoniacul, pe măsură ce se strică. Cu toate acestea, acest miros poate fi greu de observat dacă puiul a fost marinat cu sosuri, ierburi sau condimente.
  • Textură: Puiul care are o textură vâscoasă s-a stricat. Clătirea puiului nu va distruge bacteriile. Mai degrabă, dacă faci acest lucru, poți răspândi bacteriile de la carnea de pasăre la alte alimente, ustensile și suprafețe, provocând contaminare încrucișată.

Vezi și: Ține carnea în lapte înainte să o pui pe grătar. Secretul celor mai buni bucătari

Concluzie

Acum că ai aflat cât timp e bună carnea de pui ţinută în frigider, tot ce ai de făcut este ții cont de recomandări. Dacă bănuiești că puiul din frigider s-a stricat, și că prezintă toate elementele enunțate anterior, ar fi cazul să-l arunci, altfel există riscul unor probleme de sănătate dacă este consumat astfel.