Românii consumă des carne congelată. Aceasta se află în prim-plan în multe rețete tradiționale. Gospodinele adoră să prepare nu doar la mese festive rețete precum: friptură, ostropel, ardei umpluți, sarmale, vinete/dovlecei umpluți ori ciuperci umplute cu carne. Indiferent de ce a alegi să mănânci într-o zi de prânz sau la o anumită sărbătoare, trebuie să ai mare grijă la ingredientele care trebuie să fie proaspete. Cât timp este bună carnea congelată?
Gospodinele sunt foarte atente la ce pun pe masă celor dragi. Ele își doresc tot ce este mai bun pentru familia lor, așa că sunt foarte atente la orice detaliu în privința ingredientelor din care prepară mâncarea pentru prânz sau cină. Poate pentru unii oameni este încă o necunoscută timpul potrivit pentru păstrarea unor alimente la congelator.
Congelarea este o soluție bună pentru zilele în care ți-a rămas mai mult din produs sau momente în care vrei să elimini din timp și să îți pui porții deja făcute la rece pentru rețete. Cel mai des congelată este carnea. Află că cea procesată poate să stea la gheață pentru o perioadă mai scurtă de timp.
Mai exact, șunca, baconul, cârnații sau crenvuștii se păstrează acolo timp de două luni. Carnea gătită se lasă la congelator maximum 3 luni, iar carnea de pui rezistă chiar și patru luni acolo.
O regulă generală arată că aproape orice tip de carne se poate păstra astfel aproximativ 3 luni. Celebrul chef Cătălin Scărlătescu vine și cu câteva sfaturi pentru gospodine în această direcție. Specialistul a subliniat că toată carnea pe care o achiziționăm trebuie depozitată imediat la rece.
El a susținut că nu este de acord ca aceasta să fie dezghețată, iar mai apoi recongelată. Orice tip de carne dezvoltă microbi dacă este pusă la temperaturi ridicate, iar dacă este pusă la congelator nu are totuși un termen cu mult mai lung decât cel inițial.
„În primul rând, carnea pe care o cumpărăm gata înghețată trebuie pusă cât mai repede la congelator. Nu sunt de acord sub nicio formă ca puiul sau halca de porc să se dezghețe și apoi să fie recongelate.
În momentul în care carnea stă la temperaturi ridicate, ea dezvoltă microbi, iar dacă o pun la congelator nu mai rezistă mult. Și pot apărea acele toxiinfecții alimentare, pe care nu și le dorește nimeni“, spune celebrul bucătar.