Pe timp de vară, oamenii fac tot posibilul pentru a se răcori, motiv pentru care scapă de disconfortul creat de temperaturile caniculare cu ajutorul aparatului de aer condiționat. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu cu exactitate cât te costă să ții aerul deschis preț de mai multe ore.
Pentru mulți oameni, aerul condiționat este o necesitate pe timpul verii, însă puțini știu cu ce vine la pachet acest confort. În ultima perioadă, prețul la curentul electric a crescut dramatic, în așa fel încât tot mai mulți români au devenit mult mai precauți atunci când pornesc aparatul de aer condiționat.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, atunci când procurați un aparat de aer condiționat, trebuie să știți puterea în KW de care dispun și din ce clasă energetică face parte echipamentul respectiv.
Este util de știut faptul că aparatele care dispun de clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40%, pe când cele care fac parte din clasa energetică C sau D.
Astfel, pentru o perspectivă cât mai clară în ceea ce privește consumul energiei electrice, dacă ai un aparat din clasa A+, cu un consum este de 1,08 kw/h, acest lucru înseamnă că plătești 0,8 + 1,08 = 0.86 lei pe oră.
Pe timp de vară, dacă pornești aparatul de aer condiționat, în medie 5 ore pe zi, atunci vei plăti 5 x 30 = 150 de ore pe lună. Așadar, calculul final este de 150 x 0,86 = 129 de lei pe lună.
Cu alte cuvinte, vei scoate din buzunar suma de 130 de lei pe lună pentru a te bucura de răcoare în întimitatea propriului cămin. Un aparat de aer condiționat își poate prelungi durata de viață cu mai mult de 5 – 10 ani, dacă este îngrijit corespunzător.
Avocatul Adrian Cuculis ne recomandă să cerem furnizorului de energie contractul nostru semnat, după ce primești facturile crescute, pentru a te asigura că semnătura este autentică.
Acesta spune că a avut cazuri în care persoanele reclamau faptul că au fost falsificate semnăturile pe contractele de furnizare a energie.
„Vă sfătuiesc pe toți cei care ați simțit creșterile în facturile de energie electrică sa solicitați furnizorului de energie contractul dvs. semnat şi să vă asigurați că este semnătura voastră.
Atât de departe s-a ajuns în scandalul fără final cu privire la facturile umflate încât am primit sesizări de la mai multe persoane vigilente care reclamau faptul că le-au fost falsificate semnăturile pe contractele de furnizare energie.
Țin să reamintesc faptul ca un contract în desfășurare NU se modifică decât cu acordul parților. Probabil că acolo unde nu v-au fraierit să semnați, au semnat ei pentru voi.
Dacă tot vor să vă oblige să vă vindeți animalele din curte, să plătiți factura la curent ( şi nu este o metaforă, este caz pe bune), verificați dacă nu cumva “altcineva” a semnat pentru contractele voastre!
P.S Dacă se confirmă la scara largă, ar trebui să vedem amenzile alea de 4% din cifra de afaceri din amenzile date să fie plătite facturile oamenilor”, scrie avocatul Adrian Cuculis pe pagina sa de socializare.