Cât supraviețuiește Omicron pe plastic și piele, de fapt. Rezultatele cercetătorilor japonezi sunt recente

Cât supraviețuiește Omicron pe plastic și piele, de fapt. Rezultatele cercetătorilor japonezi sunt recente

Un studiu recent a arătat că varianta Omicron a coronavirusului ar putea supraviețui mai mult pe suprafeţe de plastic şi pe pielea umană decât versiunile anterioare. În cadrul unor teste de laborator, cercetătorii japonezi au constatat și că „stabilitatea sa ridicată în mediu“ – capacitatea de a rămâne infecţioasă – ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă. Mai multe detalii, în continuare.

Cât supraviețuiește Omicron pe plastic și piele

Cercetătorii japonezi au constat, în urma unor teste de laborator, că varianta Omicron a coronavirusului rezistă mai mult pe suprafețele de plastic și pe pielea umană decât versiunile anterioare.

De altfel, stabilitatea ridicată în mediu a noii versiuni sau, altfel spus, capacitatea de a rămâne infecțioasă, ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă şi să se răspândească rapid, potrivit studiului.

Timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta pe suprafeţele de plastic au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, comparativ cu 193,5 ore pentru Omicron, au raportat cercetătorii japonezi pe bioRxiv potrivit Reuters.

Timpul mediu de supravieţuire a virusului pe probe de piele de la cadavre a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru Omicron.

Citește și: Cele mai comune simptome ale Omicron la copii, conform specialiștilor. La ce să fie părinții atenți

Rezultatele cercetătorilor japonezi sunt recente

Toate variantele au fost complet inactivate pe piele după 15 secunde de expunere la dezinfectanţi pe bază de alcool pentru mâini.

„Prin urmare, este recomandat ca practicile actuale de control al infecţiilor (igiena mâinilor) să utilizeze dezinfectanţi… aşa cum propune Organizaţia Mondială a Sănătăţii“, îndrumă cercetătorii.

O nouă cercetare arată că persoanele care folosesc testele rapide de antigen pentru detectarea COVID-19 ar trebui să tamponeze nările potrivit indicaţiilor producătorului și nu gâtul.

Tamponarea nazală „a detectat peste 95% dintre persoanele cu cele mai ridicate niveluri de virus, care sunt cel mai probabil contagioase“, a afirmat Dr. Diane Havlir de la Universitatea din California, San Francisco.

În schimb, cercetătorii au raportat că tampoanele din gât au detectat cu aproape 40% mai puţine cazuri decât tampoanele din nas.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI