Directorul OMS, avertisment crunt privind pericolul reprezentat de tulpina Omicron. Ce categorie de persoane este cea mai afectată

Directorul OMS, avertisment crunt privind pericolul reprezentat de tulpina Omicron. Ce categorie de persoane este cea mai afectată
Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, despre pericolul reprezentat de tulpina Omicron, în ciuda faptului că aceasta este cunoscută pentru acțiunea sa mai blândă, în comparație cu tulpina anterioară, Delta. Directorul general al OMS a menționat faptul că virusul „rămâne periculos în continuare”, afectând cu precădere persoanele nevaccinate.

Mai multe infectări cu Omicron vor genera mai multe decese și internări

Simptomele sale, mai puțin severe decât cele cauzate de Delta, în special pentru persoanele care au fost complet vaccinate și cărora li s-a administrat o doză de rapel, îi fac pe unii să o privească acum ca pe o boală ușoară.

Din păcate, lucrurile stau puțin altfel, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus, astfel că, transmiterea accelerată a tulpinio aduce cu sine mai multe infectări și posibile cazuri grave sau decese. De asemenea, există și un mare dezavanataj la nivel economic și sanitar, acolo unde mulți angajați din domenii esențiale se pot îmbolnăvi și absenta de la locul de muncă.

„Mai multe infectări înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori și lucrători din domeniul sănătății și mai mult, poate apărea riscul apariției unei alt variante care ar putea fi și mai transmisibilă și mai periculoasă decât Omicron”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Nu este o boală ușoară, este o boală care poate fi prevenită cu vaccinuri”

În cadrul aceleiași intervenții, Michael Ryan a sfătuit cetățenii să se protejeze cât se poate de bine împotriva tulpinii Omicron și să nu lase garda jos, sub nicio formă.

„Acum nu este momentul să renunțăm, nu este momentul să lăsăm garda jos, nu este momentul să spunem că este un virus binevenit, niciun virus nu este binevenit”, a transmis Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS.

Tedros Adhanom a tras un semnal de alarmă privind riscul la care sunt expuse, în special persoanele nevaccinate, în cazul infectării cu Omicron. Șeful OMS recomandă protecție ridicată și evitarea transmiterii comunitare, iar odată cu aceste măsuri, solicită creșterea ratei de vaccinare și în țările cu foarte puține persoane infectate.

„În timp ce Omicron provoacă o boală mai puţin severă decât Delta, ea rămâne periculoasă, în special pentru cei nevaccinaţi. Nu trebuie să permitem acestui virus să circule sau să fluturăm steagul alb, mai ales când atât de mulţi oameni din jur rămân nevaccinaţi.

În Africa, peste 85% din populaţie nu a primit o doză de vaccin. Nu putem pune capăt fazei acute a pandemiei decât dacă nu reducem acest decalaj”, a adăugat Tedros Adhanom.