Copiii trebuie învățați de mici să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea, pentru a nu ajunge la probleme de alimentație, mai târziu.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, la Pro Tv, faptul că un copil ar trebui să mănânce doar când îi este foame și să oprească atunci când este sătul.
Părinții nu trebuie să folosească mâncarea drept recompensă sau pedeapsă, așa cum se întâmplă în multe cazuri în care copiii mănâncă forțat doar ca să primească desert sau sunt amenințați că nu primesc dulcele favorit atunci când fac vreo năzbâtie.
Părinții trebuie să aibă mare grijă cu aceste lucruri, pentru că pot să le distrugă copiilor relația cu mâncarea încă de la cele mai fragede vârste.
Mâncarea nu trebuie asociată cu emoții, certuri sau pedepse, ci doar cu senzație de foame. Un copil trebuie să aibă un program regulat de mese, fără mici rănțăieli pe parcursul zilei sau produse ambalate atunci când se joacă.
Medicul nutriționist spune că părinții trebuie să își învețe copiii ce înseamnă o porție corectă și cum se combină alimentele. Trebuie să îl învețe pe cel mci să nu îi fie teamă să încerce de toate.
Micuții trebuie implicați în cumpărarea alimentelor, în gătit și în pregătirea mesei. Totodată, trebuie hrăiniți cu feluri diverse și nu doar câteva legume, când spectrul este atât de larg.
El trebuie încurajat să fie curios să descopere cât mai multe gusturi. Cât despre porții, un copil ar trebui să mănânce cam jumătate din porția unui adult până la vârsta de 5 ani și 2/3 din porția unui adult până la vârsta de 10-12 ani.
E importantă să nu forțăm copiii să mănânce tot din farfurie, ci să se oprească atunci când simte că nu mai poate, dar nu doar pentru că știe că urmează ceva dulce.
Copiii au un stomac mic și sunt în creștere, așa că au nevoie de mese mai dese, motiv pentru care se recomandă 3 mese principale și 2 gustări care pot fi și ele sănătoase, de la iaurt, fructe, nuci și migdale, până la piure de banane cu biscuiți sau brioșe cu legume la cuptor.
Nu se recomandă fructe în exces copiilor și mai ales, nu ține în casă produse procesate și bogate în zahăr, sare și grăsimi, cum ar fi dulciurile, chipsurile și snacksurile, care sunt mult mai atrăgătoare decât mesele sănătoase, și oricine are tendința de a le consuma în exces, inclusiv cei mici.