06 oct. 2023 | 14:09

Cât se ține dovleacul la cuptor. Secretul pentru un gust unic, cu o aromă specială

Sfaturi Culinare
Cât se ține dovleacul la cuptor. Secretul pentru un gust unic, cu o aromă specială
Cât se ține dovleacul la cuptor

Toamna este sezonul în care multe fructe și legume se coc și apar din belșug pe tarabe sau în propriile grădini. Dovleacul este o legumă care nu lipsește niciodată de pe masă în sezonul rece. Cât se ține dovleacul la cuptor și ce rețetă trebuie să încercați, aflați în rândurile următoare.

Beneficiile dovleacului

Dovleacul are un gust apetisant și prezintă nenumărate beneficii terapeutice. Este foarte bogat în vitamine și minerale, motiv pentru care joacă un rol important în menținerea sănătății. Iată câteva dintre beneficiile consumului de dovleac:

  • Ajută digestia

Dovleacul conține multe fibre, fiind foarte benefic pentru îmbunătățirea digestiei. De asemenea, poate ajuta la combaterea constipației.

  • Reglează tensiunea arterială

Consumul de dovleac este benefic pentru sănătatea inimii. Datorită conținutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii.

  • Reduce riscul de apariție a diabetului

Atât semințele, cât și pulpa dovleacului, conțin substanțe care ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea acesteia la un nivel optim. Poate fi de ajutor în prevenirea apariției diabetului de tip 2.

  • Întărește sistemul imunitar

Dovleacul conține o cantitate mare de vitamina C și betacaroten. Acestea sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar.

  • Ajută la pierderea în greutate

Dovleacul este o legumă care are un conținut scăzut de calorii, circa 50 de calorii pentru 250 de grame. Este o sursă bogată în fibre, iar acestea sporesc senzația de sațietate.

Citește și: Cea mai gustoasă rețetă de plăcintă cu dovleac. Desert de toamnă cu un ingredient secret

Cât se ține dovleacul la cuptor

Înainte de a pune dovleacul la cuptor, trebuie să-l pregătiți corespunzător. Nu este suficient să-l spălați, ci trebuie să scoateți capacul și să scoateți excesul cu o lingură, iar mai apoi clătiți dovleacul în afară și în interior. Nu aruncați semințele, deoarece sunt bune pentru răsaduri sau pentru mâncare.

În general, temperatura și timpul de coacere depinde de dimensiunea dovleacului. De cele mai multe ori, durează cel puțin o oră pentru ca un dovleac de dimensiuni medii să fie gata la o temperatură de 200 de grade. Dacă este un dovleac mai mare, este bine să-l tăiați în bucăți.

Sfaturi pentru a prepara un dovleac gustos

Atunci când alegeți un dovleac, cea mai bună alegere ar fi unul de circa 3-5 kg cu piele ușoară. Dacă nu alegeți dovleacul potrivit, riscați să vă iasă pasta prea apoasă sau fibroasă sau pulpa să fie imatură.

Pentru unii oameni, gustul de dovleac nu este foarte bun, așa că este bine să folosiți câteva mirodenii. De asemenea, puteți adăuga carne, miere, fructe de pădure sau lămâie.

Pentru ca dovleacul să nu se usuce în partea inferioară a recipientului, puteți turna puțină apă, însă nu prea multă, deoarece gustul va deveni prea apos. În dovleac puteți adăuga carne sau alte preparate, după preferințe.

Citește și: Ce să adaugi în aluat pentru cea mai delicioasă plăcintă cu dovleac. Este secretul bunicilor de zeci de ani

Rețetă dovleac la cuptor

Dovleacul la cuptor se face foarte ușor. Ca și ingrediente veți avea nevoie de condimente, după placul dumneavoastră și 1 dovleac de circa 3-5 kg. Modul de preparare este simplu.

Pentru început, se spală dovleacul și se șterge cu un prosop de hârtie. Mai apoi, se taie pe jumătate și se curăță bine de semințe și alte resturi, după care se taie în bucăți mai mici și se pune pe o tavă cu hârtie de copt.

Se dă tava cu dovleacul la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, setat pe funcția sus-jos, cu ventilație. Va trebuie să-l lăsați la cuptor până se înmoaie.

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Se schimbă radical Bacalaureatul. Cum va fi structurat examenul
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Se confiscă și iei amendă. N-ai voie să strângi așa ceva în propria curte. Poliţia face razii
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro