12 oct. 2023 | 11:24

Cât se pierde la pensie anticipată? Care e vârsta minimă la care te poți pensiona

Stiri social
Cât se pierde la pensie anticipată? Care e vârsta minimă la care te poți pensiona
Ce trebuie să stie cei care vor sa iasa mai devreme la pensie

Pensionarea anticipată este un subiect de interes major în viața fiecărui angajat, deoarece aduce cu sine o serie de modificări semnificative în ceea ce privește beneficiile și penalizările asociate acestui proces. Mulți se întreabă cât se pierde la pensie anticipată.

Ce este pensionarea anticipată

Persoanele care au acumulat un stagiu de cotizare cu o durată de cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege (pentru femei de 31 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030, pentru bărbați de 35 de ani) au posibilitatea de a solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Vezi și: Pensiile care vor crește cu 10% din ianuarie 2022. Violeta Alexandru ”e de vină”

Este important de menționat că vârsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare variază în funcție de data și luna nașterii fiecărui individ.

De exemplu, pentru o femeie născută în februarie 1962, vârsta standard de pensionare este stabilită la 62 de ani și 2 luni, iar stagiul complet de cotizare necesar este de 32 de ani și 6 luni. 

Prin reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani, rezultă că, începând cu împlinirea vârstei de 57 de ani și 2 luni, persoana respectivă poate solicita pensia anticipată. Această opțiune este disponibilă doar dacă, la momentul solicitării, se poate dovedi că a fost cotizat un total de cel puțin 40 de ani și 6 luni (32 de ani și 6 luni, reprezentând stagiul complet de cotizare specificat de lege, plus 8 ani suplimentari).

Este important de reținut că reducerea vârstei standard de pensionare în cadrul acestei categorii de pensie nu poate fi combinată cu nicio altă reducere reglementată prin legea-cadru sau alte acte normative specifice.

Cât se pierde la pensie anticipată

De asemenea, atunci când se stabilește stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de pensia anticipată, anumite perioade nu sunt luate în considerare și atunci persoanele pierd dacă aleg să se pensioneze anticipat.

Citește și: Schimbare majoră pentru reducerea vârstei de pensionare. Toți românii vor sări în sus de bucurie

Acestea includ perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar cu absolvirea cu diplomă, a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus pe durata legal stabilită, a fost mobilizat sau în prizonierat.

În plus, perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfășurată în grupele I și a II-a de muncă sau în condiții speciale și deosebite de muncă sunt luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare efectuat.

Un aspect important este recalcularea pensiei anticipate atunci când se atinge vârsta standard de pensionare. 

De exemplu, dacă ești bărbat și te-ai pensionat anticipat la 60 de ani, ai primit o pensie mai mică pentru o perioadă de 5 ani. 

Vezi și: Schimbare majoră pentru reducerea vârstei de pensionare. Toți românii vor sări în sus de bucurie

Cu toate acestea, la vârsta de 65 de ani, vei primi suma întreagă cuvenită, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de sistemul anterior.

Limită de timp pentru pensionarea anticipată

Pentru a se pensiona anticipat, o persoană poate opta cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare sau dacă a depășit stagiul de cotizare cu până la opt ani. 

Deoarece vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, pensionarea anticipată este posibilă de la 60 de ani pentru bărbați și 58 de ani pentru femei.

Pensia anticipată aduce atât avantaje, cât și dezavantaje. Prin reducerea vârstei minime pentru pensionarea anticipată, mulți oameni ar putea ieși mai devreme din sistemul de muncă, permițându-le să se bucure de anii de pensie mai devreme. 

Vezi și: Vești proaste pentru milioane de pensionari. Se suspendă plata acestei pensii

Totuși, acest lucru vine la pachet cu o penalizare pentru primii ani de pensie anticipată.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Manichiura perfectă în funcție de zodie. Ce culori ți se potrivesc
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro