Cât se pierde din greutatea unui porc după tăiere. Cu câtă carne rămâi

de: Anca Lupescu
05 12. 2023

Știi cât se pierde din greutatea unui porc după tăiere? Mulți români sunt în căutare în perioada aceasta de porci „în viu”, direct de la micii fermieri. Prețul este unul avantajos în comparație cu prețurile din măcelării sau hipermarketuri, adică 15 lei per kilogram.

Cât ajunge să coste un kilogram de porc după tăiere

Românii preferă să cumpere porc în viu, fiind mai ieftin per kilogram. Dar dacă nu cumpără din magazine specializate, ei trebuie să ducă bucăți de carne la laboratoarele ANSVSA pentru analiză.

Vezi și: Se spală rufe de Ignat? Ce este interzis să faci pe 20 decembrie

În plus, greutatea inițială a porcului scad considerabil după tăiere. În mod tradițional, după ce fost înjunghiat porcul, apoi s-a scurs sângele, se rece la pârlirea porcului, ca șoriciul să iasă fraged.

După tranșarea porcului se golesc și se curăță intestinele. Greutatea porcului se calculează după o formulă bază pe măsurători. 

Se măsoară lungimea porcului, începând din spatele urechilor și până începe coada, apoi se măsoară circumferință porcului, din spatele picioarelor din față ale animalului. Apoi, greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.

  • G = C x C X L x 69,3
  • unde:
  • G – Greutatea aproximativă a porcului
  • L – lungimea porcului
  • C – circumferinţa porcului
  • 69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulțește greutatea aproximativă cu 0,72.

Cât se pierde din greutatea unui porc după tăiere

Porcul pierde circa 15% din greutate doar prin scurgerea sângelui, apoi la pârlirea șoriciului se mai pierde din greutate, la fel și după tranșarea porcului și golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se la o pierdere în greutate a porcului în viu de circa 25-28%.

Citește și: Cum se tranșează corect porcul, de fapt, conform tradiției de Ignat. Trucul care îți ușurează munca

De exemplu, un porc de 114 kilogram pierde după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, adică 28% din greutatea inițială.

Adică la un porc de 200 de kilograme, cel care îl cumpără va rămâne cu 144 de kilograme, pentru care plătește 3.000 de lei, la un preț de aproape 21 de lei/kg.

Tradiții și obiceiuri de Ignat

În România, sacrificarea porcului are loc în Ziua de Ignat, pe 20 decembrie și implică multă pregătire și multe mâini disponibile, astfel încât carnea, cârnații și alte bunătăți din porc să fie gata pentru masa de Crăciun.

Vezi și: Ce nu ar trebui să mănânce copiii în ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana: „O mare greșeală. Nu le-aș da”

Bătrânii spun că începând cu această dată, porcii nu se mai îngrașă și nici nu mai mănâncă. 

Porcul este învelit în paie și ars, după ce este sacrificat, iar acest obicei se spune că este făcut pentru a ierta păcatele gospodăriilor și ale porcilor. 

Cu sângele animalului sacrificat se face semnul crucii pe fruntea copiilor pentru a fi sănătoși tot anul care vine. 

După ardere, șoriciul porcului este curățat de păr și apoi spălat cu apă caldă și frecat cu sare. Apoi, carnea este folosită în tot felul de preparate: cârnați, șorici, tobă și alte produse tradiționale pentru masa de Crăciun.

Citește și: Când e Ignatul în 2023. Tradiții și obiceiuri legate de această zi

În ziua de Ignat nu se face nicio altă activitate, ci doar tăiatul porcului și prepararea bucatelor tradiționale. De asemenea, tăiatul porcului trebuie făcut pe zi, pe lumină. Pe 20 decembrie nu se spală, nu se coase și nici nu se mătură casa. De asemenea, locul în care se taie porcul trebuie purificat și stropit cu apă sfințită. După ce porcul se taie, se prepară pomana porcului, care se servește cu mămăligă și murături.