Părintele Vasile Ioana este unul dintre cei mai apreciați duhovnici români, fiind iubit și ascultat de mulți credincioși. Recent, acesta le-a transmis un mesaj părinților, prin care îi îndeamnă să nu-și mai hrănească copiii cu carne de porc, înainte de Crăciun. Potrivit reprezentantului bisericii, părinții au datoria de a le prezenta copiilor adevărata semnificație a Crăciunului, care nu este legată de bucate alese de care organismul nu are nevoie.
Preotul Vasile Ioana este paroh al Bisericii “Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. Asemeni altor preoți români foarte iubiți de credincioși, părintele Vasile Ioana se bucură de multe aprecieri, inclusiv în mediul online, care a luat amploare odată cu pandemia de Covid-19.
Pentru a fi mai aproape de credincioși, preotul postează deseori materiale video în care abordează subiecte de actualitate, cât și sfaturi pentru vremuri grele, fiind ca un balsam pentru sufletul celor care îl ascultă.
Pentru că ne apropiem cu pași repezi de cea mai frumoasă sărbătoare din an, cea a Crăciunului, părintele Vasile Ioana și-a îndreptat atenția către familiile care se bucură mai degrabă de preparatele tradiționale specifice acestei perioade, decât de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Mai mult, acesta consideră obiceiurile de iarnă legate de “Pomana porcului” greșite, astfel că oamenii ar trebui să postească în acestă perioadă.
De asemenea, părintele Vasile Ioana susține că cei mici sunt iubitori de autentic, de povești, de aflarea semnificației sărbătorii de Crăciun, și nu de a primi mâncare. În toată această perioadă, copiii ar trebui să primească hrană ușoară, de post, iar abia pe data de 25 decembrie să se poată bucura cu adevărat de bucatele pregătite pentru celebrarea Crăciunului.
„Tinerii vor să le explicăm, de ce porcul, de ce turtițele. Tinerii au nevoie de explicații coerente, corecte, autentice. Tinerii au sete de autentic, deci să le vorbim, că altfel se plictisesc. Dacă le spunem că facem așa că așa spune tradiția, e greșit. Trebuie să le spunem de ce spune tradiția asta pentru că fiecare dintre noi ar trebui să înțelegem tema sărbătorii.
Personajul principal al Crăciunului nu este porcul, ci este Isus Hristos, Domnul care s-a născut într-o peșteră. De aceea, facem o mare greșeală că le prezentăm în ajunul Crăciunului pomana porcului, o tâmpenie. Isus Hristos s-a născut într-o peșteră smerită și noi vorbim de îmbuibarea cu porcul și cu pomana porcului.
Le mâncăm în Ajun și este o mare greșeală. Nu aș da copiilor mei niciodată carne de porc în ajunul Crăciunului, niciodată. Pentru că eu trebuie să-mi pregătesc peștera, care este sufletul meu, pentru venirea lui Isus în peștera, pot să înțeleg asta ca o pregătire cu apă și pâine, cu post aspru, cu turtele alea care se făceau cu făină și cu miere, atât”, a transmis părintele.
În continuare, duhovnicul a subliniat nevoia postirii până în ziua Crăciunului, astfel încât, bucuria postului și sărbătorirea nașterii Domnului să fie cu adevărat simțită de toată lumea.
„Atunci, la Crăciun prețuiesc când mănânc puțin și delicat, nu mă umplu în ajunul Crăciunului când, de fapt, ar trebui să stau în postire. De aceea îndemn pe toți să nu mănânce de dulce până în dimineața Crăciunului, ca să fie bucurie”, a declarat preotul Vasile Ioana la Realitatea Plus.
Pomana porcului la Ignat este una dintre cele mai iubite tradiții ale sărbătorilor de iarnă, astfel că, la tăierea porcului, care se face în general pe 20 decembrie, oamenii adunați să taie porcul sunt serviți la final cu bucăți alese din porc, drept mulțumire a faptului că animalul a fost sacrificat cu bine. După pomana porcului, pregătirile pentru Crăciun încep să ia amploare, iar gospodinele încep deja să pregătească bucate alese pentru masa de Crăciun.