18 dec. 2021 | 12:37

Cum se tranșează corect porcul, de fapt, conform tradiției de Ignat. Trucul care îți ușurează munca

Diverse
Cum se tranșează corect porcul, de fapt, conform tradiției de Ignat. Trucul care îți ușurează munca

De pe masa de Crăciun nu pot lipsi preparatele din carne de porc. Din moși străvechi, românii nu renunță la tradiția de a tăia porcul de Crăciun, în ziua de Ignat, pe 20 decembrie. Sacrificarea animalului presupune, de fapt, o practică păgână care a ajuns să se asocieze cu sărbătoarea creștină.

Cum se tranșează corect porcul, de fapt, conform tradiției de Ignat

Pentru a tranșa porcul de Crăciun, nu trebuie să fii neapărat un maestru măcelar iscusit. În materialul care urmează, vom prezenta, pas cu pas, cum se tranșează corect porcul, conform tradiției de Ignat.

După ce a fost sacrificat animalul, el trebuie pârlit și spălat bine de tot, până când șoriciul rămâne curat. Mai apoi se așază pe spate, pe o suprafață curată și extrem de spațioasă, pentru a-l putea tranșa în voie. Majoritatea oamenilor folosesc un cuțit foarte bine ascuțit cu care taie mai întâi capul și picioarele porcului.

După ce se taie extremitățile, urmează tăierea pe burtă a porcului și scoaterea măruntaielor. Conform site-ului cumsa.ro, mai întâi se scoate vezica urinară, vezica biliara, apoi intestinele și ultimul stomacul. Intestinele și stomacul se pun într-un lighean cu apă rece, cu puțin oțet, iar ulterior se folosesc la prepararea mâncărurilor tradiționale de Crăciun: lebăr, cârnați, tobă etc.

Trucuri pentru tranșarea mai ușoară a porcului de Crăciun

Apoi se scot plămânii, ficatul și inima. Toate organele se pun într-un lighean cu apă rece. De reținut: splina nu se pune în același loc, pentru că se va înnegri. Splina se lasă separat, într-un alt castron. După ce organele au fost scoase, se extrage limba.

Se trece la porționarea porcului. Animalul se despică în două, de la coadă la ceafă, însă fiecare parte se va lucra pe rând. Mai întâi se scot rasoalele, apoi pulpa din spate și cea din față.

Următoarea etapă este formarea slăninei: o parte se fasonează pentru afumătură, iar cealaltă parte pentru prepararea cârnaților. Este important să fim atenți la delimitarea părții care va rămâne pentru kaizer și la cea pentru slănina tare de pe spate. Bucățile trebuie tăiate cu un cuțit bine ascuțit.

Urmează scoaterea mușchiului, apoi cotletul și ceafa. Bucățile de kaizer se depozitează proaspete, la congelator. De reținut că slănina se freacă cu sare grunjoasă, pentru a se păstra în cea mai bună stare. În plus, șuncile se marinează cu sare, zahăr și usturoi pisat. Capul și picioarele porcului sunt folosite pentru piftii. De asemenea, organele porcului se folosesc la prepararea tobei și a lebărului.

Cât încă mai este caldă, carnea se marinează, iar pentru aromă și fragezire, se freacă cu usturoi și zahăr.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care să le trimiți familiei și prietenilor de sărbătoarea Nașterii Domnului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Ianuarie cum n-a mai fost. Nisori, lapoviță și ploi în exces
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro