18 oct. 2023 | 17:02

Cât se fierbe lintea. Ingredientul secret pe care îl pun turcii în supa de linte

Diverse
Cât se fierbe lintea. Ingredientul secret pe care îl pun turcii în supa de linte
Ce secrete au turcii pentru cea mai gustoasă supa de linte

Dacă ești interesat să adaugi mai multe fibre în dieta ta, lintea este una dintre primele opțiuni la care ar trebui să te gândești. Aceste leguminoase mici sunt o sursă puternică de proteine și fibre, sunt ușor de gătit și au un gust pământesc delicios. Dar cât se fierbe lintea și cum să o gătești ca să fie delicioasă? 

Cum să gătești lintea

Să gătești linte este super simplu. În plus, beneficiile sunt enorme.

Prima oară trebuie să clătești lintea. Uneori, vei găsi mici pietricele sau impurități amestecate în lintea uscată. Pentru a evita să le consumi, clătește lintea într-o sită fină și verific-o înainte de a o găti. Aruncă orice linte uscată, cu impurități sau care arată rău.

Citește și: Alimente de post extrem de importante. Nutriționiștii insistă să le consumăm

Apoi, trebuie să o fierbi. Spre deosebire de gătitul cuscusului sau al quinoei, nu este nevoie să folosești o anumită proporție ca să îți iasă bine. Pur și simplu umple o oală mare pe jumătate cu apă, adu-o în punctul de fierbere și adaugă lintea. Timpul specific de gătire va depinde de tipul de linte pe care o gătești.

Cât se fierbe lintea. Tipuri de linte și cum să le folosești

Nu toate soiurile de linte sunt interschimbabile, iar fiecare funcționează mai bine în diferite tipuri de rețete. Iată câteva dintre soiurile pe care le vei întâlni cel mai des în magazine, împreună cu sugestii despre cum să le folosești:

Linte verdeAceasta își păstrează forma pe măsură ce fierbe și are o textură fermă. Este ideală pentru salate și paste, iar textura lor robustă este delicioasă și în supe. Lintea verde se fierbe cam 10-15 minute.

Te-ar putea interesa și: Alimentele adorate de români, periculoase pentru sănătate. Specialiștii avertizează, nu le mai consuma crude

Linte Belug – această linte neagră este foarte asemănătoare cu cea verde. De fapt, le poți folosi interschimbabil în majoritatea rețetelor cu linte. Se fierbe aproximativ 20 de minute și are o textură plăcută. 

Linte maro sau linte obișnuităDacă vrei să faci o supă sau tocăniță acasă, fie linte verde obișnuită, fie cea maro ar fi o alegere excelentă. În loc să-și păstreze forma, aceste bobițe mici se înmoaie și devin cremoase în timpul gătirii. Pune lintea uscată într-o oală mare cu apă care fierbe și las-o să fiarbă până devine moale, aproximativ 30 de minute.

Lintea roșieAceastă linte se gătește mult mai repede decât oricare altă varietate. Devine moale în doar 15 minute de fierbere. Pe măsură ce fierbe, se topește și se dizolvă, creând o textură cremoasă și delicioasă. Este o alegere excelentă pentru a o adăuga în curry, tocănițe sau mâncăruri orientale cu multe condimente. 

Cum folosești lintea. Ingredientul secret folosit de turci pentru o supă de linte delicioasă

Supa cremă de linte este una dintre cele mai populare moduri de a consuma linte. Poți face o supă delicioasă și hrănitoare cu linte verde sau maro, adăugând legume, condimente și, opțional, puțină smântână de gătit. Aceasta este o opțiune excelentă pentru zilele răcoroase de toamnă.

Citește și: Alimentele perfecte pentru toamnă. Trebuie să le consumi, nu îngrașă deloc

Lintea este o bază excelentă pentru salate. Poți găti lintea și apoi să o amesteci cu legume proaspete, ierburi, ulei de măsline și zeamă de lămâie pentru a crea o salată sănătoasă și hrănitoare. Poți să adaugi și feta, avocado sau nuci pentru mai multă textură și savoare.

Lintea se potrivește perfect în curry-urile vegetariene sau vegane. Poți găti lintea cu legume, lapte de nucă de cocos și condimente precum curry, turmeric și ghimbir pentru a crea un fel de mâncare bogat și parfumat. Servește-l cu orez sau pâine naan pentru o masă completă.

Lintea poate fi utilizată pentru a face hamburgeri vegetarieni sau vegani delicioși. Gătește lintea și amestec-o cu legume, condimente și pesmet sau făină pentru a obține o compoziție. Apoi, formează burgerii și prăjește-i într-o tigaie. Adaugă legume, sosuri și topping-urile preferate și ai un burger delicios

Lintea poate fi folosită și ca adaos în paste. Gătește lintea și amestec-o cu sos de roșii, ierburi și parmezan. Servește acest amestec peste paste pentru o masă savuroasă și hrănitoare.

Te-ar putea interesa și: Alimentul pe care să nu-l mai consumăm toamna. Sfatul vital al doctorului Vlad Ciurea

Dacă ai mâncat vreodată supă de linte turcească și vrei să încerci acasă, trebuie să știi că aceștia folosesc un ingredient secret care dă acel gust inconfundabil.

În majoritatea restaurantelor turcești, ea este îngroșată cu făină albă, spre deosebire de modalitatea de îngroșare obișnuită: cartoful.

Cartoful nu adaugă niciun gust supei și este folosit doar pentru a ajuta lintea să îngroașe supa. Câteva secrete fac supa de linte turcească excepțional de bună. Un element-cheie pentru a amplifica aroma este să călești legumele înainte de a fierbe lintea.

Un alt aspect important este supa de legume. Aceasta nu adaugă doar aromă, ci oferă și o culoare galbenă superbă supei și o face bogată în gust. În plus, turcii adaugă suc proaspăt de lămâie. Acesta împrospătează și face supa mai plăcută și delicioasă.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație
EVZ.ro
Spaghete cu ciuperci şi leurdă. Rețetă simplă, sănătoasă și rapidă
Digisport.ro
”Plin de ciudați”. ”Cea mai frumoasă sportivă din România” a dezvăluit ce-a pățit, ani la rând, pe internet
Adevarul
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Un aliment de bază s-a scumpit. A ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 15 ani
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
Îți CONFISCĂ pe loc CÂINELE. Este interzis prin lege în România. Amenda e imensă
Capital.ro
Evaluare Națională 2024, clasa a IV-a. Calendarul probelor și modele de subiecte
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro