Dacă vă place porumbul fiert, cel mai probabil v-ați întrebat cel puțin o dată cât timp trebuie să-l fierbeți pentru a avea textura perfectă. Răspunsul depinde de prospețimea și de dulceața prezentată de porumb. Este, de asemenea, important dacă porumbul este sub formă de știulet proaspăt sau congelat. Cât trebuie fiert porumbul pentru a fi gustos?
Fierberea excesivă a porumbului poate avea ca rezultat o textură neplăcută și moale a acestuia. De asemenea, porumbul fiert prea mult poate să aibă o activitatea antioxidantă scăzută. În continuare, vom explica concret cât timp ar trebui să fierbeți porumbul pentru a obține o gustare delicioasă și fragedă. Iată cum se fierbe corect porumbul, de fapt!
În funcție de porumbul pe care îl folosiți, perioada de fierbere diferă. În cazul porumbului proaspăt nedecojit, cu știulete, timpul de fierbere este de 10-15 minute. Pentru porumbul cu știulete congelat, timpul de fierbere este de 8 minute.
Mai trebuie să țineți cont și de altceva – cel mai bun porumb fiert se face vara și este procurat, de obicei, de la țară, din lanurile de porumb. Cu cât porumbul este mai dulce și mai proaspăt, cu atât este nevoie de mai puțin timp pentru a-l fierbe, datorită conținutului mai mare de umiditate.
Dacă vi se face poftă iarna de porumb fiert, puteți să-l puneți la congelat, în pungi. Porumbul congelat poate fi folosit, de asemenea, și în tocănițe și supe. După ce se dezgheață iarna, puneți porumbul la fiert, așa cum faceți în sezonul de vară, dar lăsați-l în apă doar pentru 8 minute, în niciun caz 15.
Nu în ultimul rând, trebuie să țineți cont și de cantitatea de porumb pe care o fierbeți vara. Cu cât adăugați mai mult, cu atât timpul de fierbere se va lungi. Orientativ, însă, 4 știuleți medii de 17-19 cm de porumb au nevoie de aproximativ 1, 9 litri de apă pentru a fierbe corespunzător.
Există și un truc folosit de gospodine pentru prepararea unui porumb fiert mai fraged. Secretul este foarte simplu: nu pune niciodată sare în apa în care fierbi porumbul. Ba chiar este recomandat ca, în loc de sare, să punem puțin zahăr în apă. Asta din cauza că sarea întărește porumbul, în timp ce zahărul îl frăgezește.
După ce adaugi zahărul în apă, lăsați porumbul la fiert pentru maximum 15 minute. Când puteți introduce furculița în porumb fără nicio dificultate, puteți lăsa porumbul la răcit.