19 mai 2022 | 20:15

Cât s-a scumpit un hectar de teren arabil în România. Prețul a explodat în ultimii 10 ani

News
Cât s-a scumpit un hectar de teren arabil în România. Prețul a explodat în ultimii 10 ani
Cât de mult a crescut prețul terenul arabil din România

Prețul unui hectar de pământ arabil a crescut de cinci ori doar între anii 2011 – 2020. Din nefericire, țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a prețului terenului agricol din Uniunea Europeană, alături de Cehia.

Un hectar de pământ, de cinci ori mai scump

Potrivit datelor, prețului unui hectar de pământ arabil ajunge la suma impresionantă de 7.000 de euro, în medie, mult mai mare față de țări precum Franța, Bulgaria, Letonia, Croația sau Ungaria.

Cel mai scump hectar de teren arabil se găsește în Olanda, la prețul de 69.632 euro, în medie, la nivelul anului 2019. La polul opus, cel mai ieftin teren arabil se găsește în Croația, la 3.440 de euro pentru un hectar, în anul 2020.

În momentul de față, terenurile agricole sunt mai scumpe chiar și decât pășunile permanente. La nivel regional, cele mai mari prețuri pentru terenurile arabile au fost înregistrate în zona Canarias din Spania, cu o medie de doar 120.477 euro/ha în anul 2020.

Când vine vorba despre prețurile de închiriere a unui teren agricol, ele variază în funcție de țări și regiuni. Cea mai mare chirie pentru terenurile agricole este în Italia, acolo unde se înregistrează o medie de 837 euro/ha pe an. Pe locul doi, foarte aproape, se află Olanda, cu o medie de 819 euro/ha pe an, în 2019.

Județul din România unde jumătate din suprafața arabilă se transformă în deșert

În prezent, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Vaslui derulează lucrări de combatere a eroziunii solului pe o suprafață de 195.600 hectare de teren arabil din județ.

Vorbim despre 11 amenajări care au ca și scop principal combaterea eroziunii solului de suprafaţă şi în adâncime, stingerea formaţiunilor torenţiale şi stoparea proceselor de alunecare a solului.

„Lucrările de combaterea eroziunii solului ce se regăsesc în aceste amenajări constau în drumuri de exploatare, canale dalate şi canale de pământ, construcţii hidrotehnice, lucrări transversale, podeţe tubulare şi podeţe dalate, plantaţii antierozionale de protecţie. Personalul din cadrul compartimentului de exploatare au asigurat paza şi integritatea acestor lucrări, au verificat secţiunile de scurgere a canalelor de evacuare şi a podeţelor din amenajări pentru prevenirea inundării unor obiective social economice”, a declarat Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui.

O mare parte din suprafețele arabile din județul Vaslui au un grad de fertilitate mult prea scăzut.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Unica.ro
Schimbări radicale pentru clienții ING. La ce informații dă statul acces
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu a primit lovitura finală. S-a emis decizia completă a Curții de Apel București
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro