Cât mălai trebuie să adaugi pentru cea mai bună mămăligă, la 5 minute după ce ai pus apa la fiert. Trucul e eficient
Deși este unul din cele mai simple preparate, de cele mai multe ori, poate din grabă, gospodinele nu reușesc să facă cea mai bună mămăligă, iar motivul este unul extrem de simplu, și anume faptul că mălaiul este pus ceva mai târziu. În același timp contează și cât mălai trebuie să adaugi pentru cea mai bună mămăligă, dar asta la 5 minute după ce ai pus apa la fiert, iar trucul despre care discutăm azi este eficient. Așa că, citește și ulterior testează, ai să vezi că-ți iese!
Mămăliga, cel mai simplu preparat din bucătăria ta
De câteva sute de ani, poate și mai bine, românii fac mămăligă, fiind de fapt cel mai simplu preparat. Așa cum scriam recent, încă de pe vremea Dacilor se știa de acest preparat, deși atunci locuitorii acestor meleaguri foloseau cu totul alt ingredient la prepararea mămăligii, lucruri despre care poți citi în detaliu aici.
Toată lumea știe că mănăliga este cel mai consumat și cel mai iefint preparat, de fapt, dacă stăm să ne gândim, nu prea mai este ieftină ținând cont de noile prețuri la care cumpărăm mălaiul de porumb în aceste zile. Dar, cu toate astea, românii preferă mămăliga în locul pâinii, așa că, fie dimineața, sau la prânz, sau seara, mulți aleg să aibă pe masă acest banal și rapid preparat.
Dar, de cele mai multe ori, poate tocmai din acea grabă de a mânca ceva rapid, gospodinele fac o anume greșeală atunci când pun apa pe foc pentru a face mămăliga, iar rezultatul este unul care nemulțumește, și anume fie cocoloașele de mălai, fie mămăliga tare ori prea moale.
Aici intervine trucul de care vorbeam în introducerea acestui articol, truc care ne spune cât mălai trebuie să adaugi pentru cea mai bună mămăligă, la 5 minute după ce ai pus apa la fiert.
Vezi și: Nu mai pune apă în mămăligă. În ce este bine să fierbi mălaiul, de fapt, ca să iasă foarte gustoasă
Trucul zilei în bucătărie. Cât mălai trebuie să adaugi pentru cea mai bună mămăligă
Toate gospodinele știu că prima dată se lasă apa să dea în foc, ca mai apoi să adauge mălaiul, dar, atenție!, este importantă cantitatea de mălai. Cu alte cuvinte este important să știi cât mălai trebuie să adaugi pentru cea mai bună mămăligă, și sata la 5 minute după ce ai pus apa la fiert.
Conform gospodinelor experimentate, este vorba de raport aici, mai exact de raportul de mălai și apă, acesta trebuind să fie, conform expertelor în mămăligă, de 1 la 3 și, respectiv, 1 la 5, și asta doar în funcție de cât de tare sau moale vrei ca să iasă mămăliga ta. Dar, tot aceleași experte vin și spun, pentru a avea un raport optim, ar fi de preferat să mergi pe un 1 la 4, așa va fi mămăliga perfectă.
Concret, va trebui ca la cel puțin un litru de apă să adaugi 250 de grame de măali și cel mult o linguriță de sare. Dar, atenție!, dacă vrei mămăliga mai moale adaugă daor 200 de grame, iar dacă o vrei ceva mai tare, va trebui să adaugi în apa fiartă cam 300 de grame.
Indiferent cât mălai pui, să pui și un cub de unt, iar la 5 minute după ce pui pe foc apa cu sare untul când începi să torni mălaiul, cu un tel amestecă ceva mai energic, așa mămăliga ta nu va mai face cocoloașe, și va ieși cea mai bună.
Poftă bună!