06 iul. 2023 | 23:07

Cât îți umflă factura la energie un aparat de aer condiționat pe care îl folosești doar 15 zile. Suma este uriașă!

Diverse
Cât îți umflă factura la energie un aparat de aer condiționat pe care îl folosești doar 15 zile. Suma este uriașă!
Cât îți umflă factura la energie un aparat de aer condiționat pe care îl folosești doar 15 zile. Suma este uriașă!

În timpul acestor temperaturi extrem de ridicate, avem tendința să folosim aerul condiționat. Este cunoscut faptul că acesta consumă foarte mult și factura la energie explodează, dar câți știu, exact, costurile? Cât consumă, de fapt, un aparat de aer condiționat, deși funcționează la o temperatură mică.

Aerul condiționat funcționează, facturile cresc

Cererea pentru aparatele de aer condiționat este în creștere în această perioadă, iar vânzările au înregistrat o creștere de 30%. Prețurile acestor dispozitive variază, începând de la aproximativ 1.300 de lei și pot ajunge până la 7 mii de lei, în funcție de furnizor.

Sunt foarte utile aceste aparate, pentru că ne ajută să trecem mai ușor peste zilele toride, dar te-ai întrebat cât de mult consumă? Unii au tendința să dea AC-ul la o valoare mai scăzută, crezând că așa va consuma mai puțin. Trebuie să afle, însă, că fac o mare greșeală.

„Știm că tentaţia e foarte mare, în special în zilele caniculare de vară, de a seta temperatura aparatului de aer condiţionat pe o valoare mai scăzută. Dacă am folosi un aparat de aer condiţionat cu o putere de 3 kW, putere instalată, folosind un preţ al energiei maximal 1,3 lei pe kWh, mergând pe asumpţia că 15 zile din lună am folosi aparatul de aer condiţionat la o pondere de 50% din puterea maximă, ar însemna un consum lunar în plus de peste 180 de kWh. Ceea ce aduce un cost suplimentar în factură de peste 230 de lei”, spune Adrian Vintilă, FEL România.

Este important să alegeți un dispozitiv de răcire adecvat atât în funcție de dimensiunea locuinței, cât și de consumul de energie. Cere părerea unui specialist înainte de a face o achiziție, pentru a vă asigura că nu cumpărați cel mai puternic aparat, ce vă va băga la cheltuieli.

Cum să ai o casă răcoroasă fără aer condiționat

Asigurați-vă că aveți o ventilație adecvată în casă. Deschideți ferestrele dimineața devreme și seara târziu, când temperatura este mai scăzută, pentru a permite aerului să circule și să răcorească casa. Utilizați ventilatoare de tavan sau ventilatoare de podea pentru a îmbunătăți circulația aerului în încăperi.

Blocați lumina solară în timpul zilei pentru a reduce încălzirea excesivă a casei. Utilizați jaluzele, perdele sau obloane pentru a împiedica lumina să pătrundă în cameră. Puteți chiar să amplasați plante cu frunze mari sau copertine pe exteriorul ferestrelor pentru a avea umbră.

Electrocasnicele pot genera căldură în timpul utilizării. Încercați să utilizați cu moderație aparatele care produc căldură, cum ar fi cuptoarele, plitele și mașinile de spălat rufe.

În loc să folosiți aerul condiționat centralizat, puteți utiliza ventilatoare portabile pentru a vă răcori în anumite zone ale casei. Plasați un ventilator lângă o fereastră deschisă pentru a împrăștia aerul rece în cameră. Acesta nu consumă la fel de mult ca un aer condiționat.

Asigurați-vă că vă hidratați în mod regulat pentru a vă simți mai bine. Bea apă în cantități suficiente și evită consumul excesiv de alcool și cafeină, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.

Parteneri
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Redactia.ro
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena
Click.ro
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ghinionul lovește ca un trăsnet o zodie! Ar putea să rămână fără bani chiar acum, pe final de an!
Unica.ro
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
EVZ.ro
Andrei Rotaru de la Insula iubirii, imagine romantică alături de Cristina. Dovada că foștii concurenți se înțeleg din ce în ce mai bine după ultima împăcare
Spynews
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Mediaflux
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rețeta Gabrielei Cristea de ruladă de bezea cu cremă de mascarpone și fructe de pădure: „Este un deliciu care se face ușor”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro