09 iul. 2022 | 12:03

Cât durează școala de șoferi în 2022, în funcție de categorie

Utile
Cât durează școala de șoferi în 2022, în funcție de categorie
Cât durează școala de șoferi în 2022, în funcție de categorie

Dacă vrei să devii șofer anul acesta, trebuie să știi cât durează școala de șoferi în 2022, în funcție de categoria pentru care dorești să obții permisul de conducere. Categoriile de permis sunt structurate și pe vârstă, de aceea trebuie să știi pentru ce anume categorie de vehicul ai voie să dai de permis și în ce condiții.

Școala de șoferi în 2022: categorii de permis

Școala de șoferi este opțiunea multor tineri care împlinesc vârsta majoratului. În Codul Rutier se menționează faptul că pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice din România este necesar să deții un permis de conducere valabil.

Astfel, în funcție de categorie vizată, trebuie să ai 18 ani împliniţi pentru a da de permis pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr, trebuie să ai 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A, trebuie să ai 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW și vârsta de peste 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.

Cât durează școala de șoferi în 2022, în funcție de categorie

Dacă ai ales o anumită școală de șoferi și ai aflat și tariful pe care trebuie să îl plătești, finalizând și înscrierea, printr-un dosar complet, cu adeverință cu tot, trebuie să știi că urmează să fii repartizat către un instructor pentru zona teoretică, după care către un instructor de traseu.

Prin urmare, procedura este că prima dată vei dobândi cunoștințe teoretice, de la învățarea semnelor de circulație și până la diferite porțiuni din legislație, iar apoi vei putea să-ți dezvolți abilitățile în trafic.

Cursurile de legislație sau cursurile de teorie, așa cum li se spune adesea, se pot realiza în totalitate înainte, dar și în timpul efectuării orelor de practică. În general, o să ai nevoie de 24 de ore de legislație pentru a fi încadrat corespunzător în examen. O ședință durează, în medie, o oră, însă există și școli care le oferă cursanților posibilitatea de a efectua mai multe ședințe într-o singură zi, ca să nu fie nevoie de 24 de vizite la cursurile de legislație.

Trebuie să știi că pentru a categoria B de permis, partea partea practică a școlii de șoferi, ședințele de condus, mai exact, durează 15 ședințe, fiecare ședință având câte două ore. Prin urmare, de 15 ori vei fi în mașină, alături de instructor, pentru a te obișnui cu tot ceea ce presupune șoferia. Mai precis, pentru a avea un dosar complet, vor fi 24 de ore de legislație și 30 de ore de condus.

Pentru categoria C de permis auto, vei avea nevoie de cinci săptămâni, fiind aici incluse orele de legislație și cele 30 de ore de condus. Pentru categoria E de permis sunt necesare două săptămâni pentru realizarea celor 10 ore de legislație și 10 ore de condus.

Cât timp este valabilă școala de șoferi

Cel mai rapid poți finaliza școala de șoferi în șase săptămâni aproximativ, din momentul în care ai început cursurile și până când vei putea susține examenele de sală și traseu. Evident, nu toată lumea se încadrează în acest interval, astfel că este bine de știut și valabilitatea dosarului.

Trebuie să știi deci că școala de șoferi are termen de valabilitate 12 luni din momentul finalizării ultimei ore de condus. Din acel precis moment, pentru a obține permisul auto ai la dispoziție un timp 12 luni, mai exact atât cât este valabil examenul psihologic înscris în fișa medicală.

Se recomandă susținerea examenului pentru permisul auto imediat după încheierea cursurilor de la școala de șoferi, iar asta pentru a avea proaspete în minte cunoștințele asimilate în timpul cursurilor de pregătire teoretică și practică.

PlaySport
Imagini halucinante. Vedeta echipei plătite din bani publici, relații intime cu o fană în toaleta unui club. A fost surprins și s-a lăsat filmat
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu, aproape GOALĂ! Fusta e prea scurtă, s-a văzut TOT
Digi24
Sondaj AtlasIntel pentru Digi24. Pe cine ar vota românii la prezidențiale? Geoană e pe primul loc. Cât ar obține Ciolacu sau Ciucă
Cancan.ro
Prințul William a ieșit cu altă femeie, în mare secret, în timp ce Kate Middleton face chimioterapie. S-a aflat cine este
GSP.ro
Vedeta care a fost la FCSB - Universitatea Craiova: „Dacă mai vin la două meciuri, mă bag antrenor”
Stirile PROTV
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49. Unde s-a jucat biletul norocos și cât a costat
Romania TV
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Capital.ro
Vor fi controlați. INTERDICȚIA care se aplică peste tot în ROMÂNIA. E trecut direct în lege
EVZ.ro
Tot mai mulți români, la sapă de lemn. Nevoiți să ia o măsură disperată
Adevarul
Confesiunile unui dependent de sex: „M-am culcat cu 300 de femei pe la spatele soției mele și o imploram să facă dragoste de cinci ori pe zi”
BZI.ro
Alexia Eram, despre căsătoria cu Mario Fresh: „Mă văd căsătorită, cu un copil și o carieră frumoasă!”
Spynews.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Libertatea.ro
Cine e suspectul în cazul femeii ucise al cărei cadavru a fost găsit pe un câmp din Dâmbovița
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
S-au aflat finaliștii de la Survivor 2024. Cine sunt concurenții care vor lupta pentru premiul cel mare
Redactia.ro
FOTO Și-au bătut joc de Kylian Mbappe, după ce a fost "invizibil" cu Barcelona! Nici alții n-au scăpat de meme-uri
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
De ce boală suferă fiul chef-ului Orlando Zaharia: „Doctorii fugeau de mine. Am dormit cu soția într-o mașină, în curtea spitalului”. Andreas are 18 ani
Viva.ro
Șeful forțelor NATO din Europa avertizează: Rușii au mai multe trupe în Ucraina decât la începutul invaziei
Digi24
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Busu este foc și pară. L-au enervat colegii din TV
EVZ.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews
Se plătesc 450 DE LEI chiar de mâine, 12 APRILIE. Bani de la Guvern peste jumătate de milion de români
Capital.ro
Românii care se pot pensiona chiar dacă au lucrat o singură zi în viață. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Antena 3
Ilie Năstase a preluat modelul lui Robert de Niro și vrea un copil, deși a trecut de 70 de ani
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
EL va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR în POLITICĂ
Mediaflux
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews.ro
Cât de mult s-a schimbat ispita Cristi de la Insula Iubirii de când nu mai e la tv. Ce mai face bărbatul care a ispitit-o pe Mari
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro