Dacă vrei să devii șofer anul acesta, trebuie să știi cât durează școala de șoferi în 2022, în funcție de categoria pentru care dorești să obții permisul de conducere. Categoriile de permis sunt structurate și pe vârstă, de aceea trebuie să știi pentru ce anume categorie de vehicul ai voie să dai de permis și în ce condiții.
Școala de șoferi este opțiunea multor tineri care împlinesc vârsta majoratului. În Codul Rutier se menționează faptul că pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice din România este necesar să deții un permis de conducere valabil.
Astfel, în funcție de categorie vizată, trebuie să ai 18 ani împliniţi pentru a da de permis pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr, trebuie să ai 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A, trebuie să ai 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW și vârsta de peste 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.
Dacă ai ales o anumită școală de șoferi și ai aflat și tariful pe care trebuie să îl plătești, finalizând și înscrierea, printr-un dosar complet, cu adeverință cu tot, trebuie să știi că urmează să fii repartizat către un instructor pentru zona teoretică, după care către un instructor de traseu.
Prin urmare, procedura este că prima dată vei dobândi cunoștințe teoretice, de la învățarea semnelor de circulație și până la diferite porțiuni din legislație, iar apoi vei putea să-ți dezvolți abilitățile în trafic.
Cursurile de legislație sau cursurile de teorie, așa cum li se spune adesea, se pot realiza în totalitate înainte, dar și în timpul efectuării orelor de practică. În general, o să ai nevoie de 24 de ore de legislație pentru a fi încadrat corespunzător în examen. O ședință durează, în medie, o oră, însă există și școli care le oferă cursanților posibilitatea de a efectua mai multe ședințe într-o singură zi, ca să nu fie nevoie de 24 de vizite la cursurile de legislație.
Trebuie să știi că pentru a categoria B de permis, partea partea practică a școlii de șoferi, ședințele de condus, mai exact, durează 15 ședințe, fiecare ședință având câte două ore. Prin urmare, de 15 ori vei fi în mașină, alături de instructor, pentru a te obișnui cu tot ceea ce presupune șoferia. Mai precis, pentru a avea un dosar complet, vor fi 24 de ore de legislație și 30 de ore de condus.
Pentru categoria C de permis auto, vei avea nevoie de cinci săptămâni, fiind aici incluse orele de legislație și cele 30 de ore de condus. Pentru categoria E de permis sunt necesare două săptămâni pentru realizarea celor 10 ore de legislație și 10 ore de condus.
Cel mai rapid poți finaliza școala de șoferi în șase săptămâni aproximativ, din momentul în care ai început cursurile și până când vei putea susține examenele de sală și traseu. Evident, nu toată lumea se încadrează în acest interval, astfel că este bine de știut și valabilitatea dosarului.
Trebuie să știi deci că școala de șoferi are termen de valabilitate 12 luni din momentul finalizării ultimei ore de condus. Din acel precis moment, pentru a obține permisul auto ai la dispoziție un timp 12 luni, mai exact atât cât este valabil examenul psihologic înscris în fișa medicală.
Se recomandă susținerea examenului pentru permisul auto imediat după încheierea cursurilor de la școala de șoferi, iar asta pentru a avea proaspete în minte cunoștințele asimilate în timpul cursurilor de pregătire teoretică și practică.