Cât durează învățarea limbii germane la nivel mediu
Germania este una dintre cele mai alese țări de către români pentru lucra, iar eventual pentru a se stabili definitiv. La început te poți descurca și cu limba engleză în anumite locuri. Cu toate acestea, este esențial să cunoști limba germană, cel puțin la nivel mediu pentru a putea comunica cât mai ușor cu ceilalți. Într-adevăr, limba germană poate părea complicată atunci când o auzi prima dată și când începi să o înveți. De ce? Pentru că așa este. Dar nu este imposibil de învățat.
Cât de dificilă este limba germană?
Germana este o limbă grea, nu este cazul să o luăm pe ocolite. Oare cine s-a gândit să creeze o astfel de limbă? La prima oră de germană, nimeni nu este șocat de dificultatea limbii, majoritatea se așteaptă. Acest lucru se datorează faptului că există foarte multe reguli de gramatică iar nemții sunt foarte stricți în privința asta. Pronunția este și ea dură și dificilă.
Limba germană este foarte dificilă deoarece nu se poate învăța după ureche. Poate că mai prinzi câte ceva din engleză, spaniolă sau italiană, dar nu și în cazul germanei. În germană, nu există mai multe variante de a alcătui o propoziție așa cum există în engleză. Frazele nu pot fi puse cap la cap după inspirație sau „cum sună mai bine”. Limba germană este grea pentru că are un vocabular ce poate părea o adevărată provocare de înțeles. Există cuvinte alăturate care împreună formează un alt cuvânt cu un sens total diferit. De asemenea, cuvintele sunt foarte lungi. De cele mai multe ori, nu poți merge pe intuiție pentru a găsi traducerea cuvântului.
O mică curiozitate, știi care a fost cel mai lung cuvânt în germană? Ei bine, este Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz. Spun „a fost” pentru că s-a renunțat la el în 2003. Înseamnă „Legea pentru delegarea monitorizării etichetării cărnii de vita”.
Nivelurile de limbă germană
Limba germană are mai multe nivele de cunoașterii, 6 la număr.
-
A1 – nivel introductiv
Este primul nivel de cunoașterii al limbii germane. Cine este la acest nivel știe să se prezinte pe sine sau pe altcineva privind aspecte precum limba, sexul, originea și să menționeze pe scurt ce interese are. Dacă ar fi să mergi în Germania cu acest nivel de cunoștințe, ai putea să spui de unde vii sau să întrebi ce zi este. Poți folosi și înțelege expresii uzuale.
-
A2 – nivel de bază
La acest nivel stăpânești limba puțin mai mult. Poți comunica cu ceilalți în legătură cu aspecte privind propria persoană, familia, mediu de trai sau ce-ți place să faci în timpul liber. Poți lua parte la conversații simple ce presupun un schimb de informații scurte și la obiect.
-
B1 – nivel intermediar
La acest nivel, poți folosi limba germană la nivel coerent pentru a discuta teme familiare. Poți să-ți exprimi ideile prin argumente simple și înțelegi ideile principale.
-
B2 – nivel post-intermediar
Ești capabil să înțelegi conținuturi orale și scrise mai complexe. De asemenea, poți aborda și teme de specialitate, dacă ești familiarizat cu acestea. Poți comunica coerent și fără dificultăți și te poți exprima detaliat pe o gamă variată de subiecte.
-
C1 – nivel autonom
La acest nivel, deja folosești limba germană într-un mod spontan, toate vin natural. Îți este ușor să te exprimi liber fără a avea nevoie să te gândești foarte mult înainte.
-
C2 – nivel de stăpânire al limbii
Înțelegi fără a depune efort conținuturi auzite sau citite. Exprimarea este precisă, coerentă și fluentă. Înțelegi și folosești orice expresie.