Cât de sănătos este, de fapt, șoriciul. Toți românii au crezut altceva până acum

Cât de sănătos este, de fapt, șoriciul. Toți românii au crezut altceva până acum
Este sau nu sănătos şoriciul?! Specialiştii spun adevărul despre această "gustare" tradiţională

Mulţi sunt cei care aşteaptă cu nerăbdare tăiatul porcului pentru a se bucura de un aliment pe cât de gustos, pe atât de blamat. Iată cât de sănătos este, de fapt, şoriciul. Toți românii au crezut altceva până acum.

Este sau nu sănătos şoriciul de porc?!

Sărbătorile de iarnă înseamnă, pentru cei mai mulţi dintre români bucate tradiţionale. De la cârnaţi, pomana porcului, tobă sau şunculiţă afumată, toate sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Dacă şi tu aştepţi tăiatul porcului pentru a mânca șorici, atunci trebuie să afli ce spun specialiştii despre cât de sănătos este, de fapt.

Deşi până acum se credea că această “gustare” este una care afectează organismul, specialiştii susţin că acesta este, de fapt, sărac în carbohidraţi, dar are de nouă ori mai multă proteină decât chipsurile, de exemplu. Mai mult, cantitatea de grăsimi este semnificativ mai mică.

Mai exact, 60 g de şorici conţin 29 g de grăsime, 375 kcal şi 0,65 g de sodiu, ceea ce înseamnă că ţine de foame şi oferă energie. De asemenea, este bogat în colagen, proteină care ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor. Pentru a avea mai puţine calorii, poţi răzui cât se poate de mult grăsimea pe şorici.

Un alt lucru puţin ştiut este faptul că şoriciul de porc conţine acid oleic, grăsime benefică pentru sănătatea inimii. Datorită cantităţii mici de carbohidraţi, acesta poate fi consumat cu încredere chiar şi de cei care suferă de diabet.

Cine nu ar trebuie să mănânce sorici

Din păcate, există persoane cărora nu le este indicat să mănânce această gustarea tradiţională. De exemplu, cei care suferă de tensiune arterială crescută ar trebui să o evite sau să o consume în cantităţi cât mai mici. Fiind greu de digerat, şoriciul nu trebuie să fie o variantă nici pentru persoanele care au probleme hepatice, pancreatice sau biliare, mai spun medicii.

Şi cei care nu produc destul acid gastric şi enzime pancreatice trebuie să evite consumul de şorici de porc pentru a nu suferi de senzaţie de vomă, crampe stomacale sau constipaţie.

Aşadar, te poţi bucura de câteva felii de şorici, însă nu exagera, mai ales că acesta vine însoţit, de obicei, de celebra friptură numită “pomana porcului”, la care se adaugă mujdei şi mămăligă. Astfel, totul se transformă într-o bombă calorică, dar şi una care îţi poate afecta ficatul sau stomacul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI