Turcia a fost lovită de două cutremure devastatoare, de peste 7,5 grade pe scara Richter, care au afectat foarte puternic și Siria. Autoritățile din cele două țări vorbesc despre peste 22.000 de morți și de aproape 5.000 de clădiri care s-au prăbușit. Ionuț Negoiță, fost patron al clubului Dinamo, are o firmă care construiește apartamente și este convins că în România clădirile sunt mult mai sigure.
6 februarie 2023 a fost ziua în care Turcia a avut de înfruntat două cutremure foarte puternice. Primul a avut 7,8 grade pe scara Richter, dar sunt mulți specialiști care spun că a fost chiar mai mare, iar al doilea 7,5 grade pe scara Richter. Cele două seisme au avut loc într-un interval de nouă ore și au afectat puternic atât Turcia cât și Siria, țări unde se înregistrează deja aproape 22.000 de morți și unde cei care au scăpat de sub dărâmături suferă de frig și foame.
Președintele Turciei, Recep Erdogan a vorbit despre „dezastrul secolului” și a decretat șapte zile de doliu național, iar un mare profesor japonez a spus că un cutremur de o asemenea intensitate, se referea aici la cel de 7,8 grade pe scara Richter, se întâmplă o dată la 1.000 de ani.
Ionuț Negoiță a fost patron la clubul Dinamo, dar de 20 de ani lucrează și în domeniul imobiliarelor și al construcțiilor. Una dintre firmele lui a ridicat peste 10.000 de apartamente și spune că legislația din România este foarte dură, cel puțin în acest domeniu.
„În România, după cutremurul din 1977, normativele au fost schimbate și modificate de vreo trei ori. Au devenit din ce în ce mai exigente și au mărit gradul de rezistență la seisme. Clădirile în România se fac foarte solide.
Aceste construcții noi, dacă s-au respectat proiectele, respectă un program complex. Și eu, fiind de meserie, am rămas mirat că în Turcia, în Bulgaria am văzut clădiri în curs de construcție cu structură mult mai simplă. I-am întrebat pe proiectanți: «De ce la bulgari, care sunt mai încolo la 100, 200 de kilometri, se poate?».
Noi, românii, suntem mai catolici decât papa, în sensul că încărcăm structura de rezistență și mai tare. Ceea ce poate fi un plus, dorința noastră de a fi mai exigenți”, a declarat Ionuț Negoiță pentru gsp.ro.
Fostul patron al clubului Dinamo este convins că în România construcțiile sunt mai sigure decât în Spania.
„Se pune în plus ca să nu riscăm. Alții încearcă să optimizeze, să fie la limită. Noi mai punem 20 la sută. Ca să fie!
Eu am rămas cel puțin mirat de cum se construiește în Spania. Aș spune că acolo se construiește cel puțin superficial. Dacă se mută în zona aia centrele seismice, nu văd bine acea zonă. La noi, în construcțiile după 1977, s-a construit solid, credeți-mă! E și vorba aia: «De când e blocul, înainte sau după ’77?»”, a mai spus Ionuț Negoiță.
Autoritățile din Turcia și Siria susțin că în urma celor două cutremure mari, care au avut peste 650 de replici, s-au prăbușit aproape cinci mii de clădiri.