Cei mai mulţi dintre români își încep dimineața cu o ceașscă de cafea, pentru a le oferi energia de care au nevoie în fiecare zi. Mulți o preferă cu lapte, dar, după ce veți citi acest articol veți afla care este timpul optim pentru a consuma cafeaua cu lapte.
Multe persoane sunt dependente de cafea și nu își imaginează dimineața fără această băutură. Cafeaua se află în top 3 Cele mai consumate băuturi, după apă și ceai. Pe lângă aroma îmbietoare, cafeaua este bogată în antioxidanți și oferă un boost de energie.
Deși este o băutură foarte consumată, mulți nu știu cum să o bea. Ți s-a întâmplat să uiți ceașca de cafea pe masă, să revii după 2-3 ore și să simți că i s-a schimbat gustul? Ei bine, acest lucru este cauzat de oxidare. Atunci când cafeaua intră în contact cu apa, aceasta își dizolvă aromele, uleiurile și acizii, care se pot pierde după anumite ore.
Astfel, o cafea fără lapte trebuie consumată în cel mult 4 ore de la preparare, pe lângă cafeaua cu lapte, care trebuie băută în cel mult 2 ore. După cele 2 ore, cafeaua va avea gust mai mult de apă, pentru că aroma nu va mai exista în compoziția sa.
Citește și: Cât de sănătoasă este cafeaua, de fapt: explicația oamenilor de știință
Dacă ar putea să se trezească cu cafeaua în mână, ar fi ideal pentru mulți oameni. Obiceiul de a bea cafeaua pe stomacul gol nu este unul atât de sănătos, deoarece cafeaua consumată de la primele ore ale dimineții poate fi dăunătoare. Conform cercetătorilor de la Centrul pentru Nutriție, Exercițiu și Metabolism de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, cafeaua consumată dimineața ridică glicemia, adică nivelul de zahăr din corp, iar pentru cei care au diabet este interzisă această practică.
De asemenea, cafeaua pe stomacul gol poate provoca vărsături și probleme digestive. Din cauza antioxidanților prezenți în cafea, această băutură poate avea efecte adverse asupra organismului. Pot să apară tot felul de probleme digestive, cum ar fi inflamarea intestinelor, colon iritabil, inclusiv creșterea riscului de apariție a cancerului de colon.
Citește și: Câtă cafea ai voie să bei pe zi: la ce riscuri te supui dacă depășești limita