Cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial pare să fie în curs de desfășurare în Ucraina. Vladimir Putin a autorizat joi o „operațiune militară specială” a forțelor armate ruse. Au fost raportate explozii în întreaga țară, inclusiv în capitala ucraineană Kiev, iar rachete și artilerie ar fi vizat infrastructura cheie și siturile militare din țara est-europeană. Cu toate că Ucraina a primit suport militar din partea statelor occidentale, totuși se pune problema situației militare a statukui vecin, și dacă armata ucraineană va rezista unui atac concentrat al Rusiei.
Cu o invazie la scară largă aparent în curs de desfășurare, la ce putere de foc militară poate apela Ucraina pentru a respinge forțele rusești și cum se compară forțele armate ale celor două țări, este una din întrebările din mințile forțelor aliate NATO, și nu numai.
Știm clar că Rusia a trimis în zonă peste 100.000 de oameni, la care se adaugă forțele separatiste și forțele armate din Belarus, asta însemnând aproximativ 200.000 de oameni dislocați de Putin în Ucraina.
Potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), Ucraina are 196.600 de militari activi. Acesta se împarte în 125.600 de trupe terestre, 35.000 de personal aerian și 15.000 de trupe navale, potrivit Reuters.
De asemenea, poate apela la 900.000 de rezervișt, inclusiv la milițiile paramilitare, deși, după cum sugerează imaginile recente cu civili care țin în mână arme de lemn, nu toate aceste forțe sunt neapărat bine echipate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, de asemenea, joi dimineață, că cetățenii ucraineni pot purta arme în mod legal și a oferit arme tuturor civililor care doresc să lupte.
Cea mai mare parte a puterii de foc a Ucrainei este terestră, țara dispunând de peste 2.000 de tancuri, 1.960 de piese de artilerie și 2.870 de vehicule blindate. De asemenea, trupele dispun de aproximativ 400 de lansatoare de rachete sol-aer care ar putea doborî avioanele rusești și au acces la ajutorul letal al NATO, inclusiv 2.000 de arme antitanc donate de Marea Britanie.
Puterea sa aeriană este formată din 146 de avioane de atac și 42 de elicoptere de atac. Ucraina are doar două nave de război. Având în vedere că țara se luptă cu așa-numiții separatiști susținuți de Rusia în estul țării din 2014, forțele sale armate sunt bine antrenate.
Cu toate acestea, cu un buget de apărare cuprins între 2 și 5 miliarde de dolari, nu se poate lăuda cu capacitățile puternicului său vecin. Se crede că Ucraina va avea nevoie de sprijin internațional dacă vrea să își păstreze teritoriul.
Armata Rusiei o depășește cu mult pe cea a Ucrainei, cu un buget cuprins între 40 și 65 de miliarde de dolari. Pe uscat, pe mare și în aer, țara se mândrește cu aproximativ 900.000 de militari activi și două milioane de rezerviști.
Forța sa activă include 280.000 de soldați, 165.000 de personal aerian și 150.000 de trupe navale. Numărul de trupe pe care le are în prezent în apropierea graniței cu Ucraina este estimat de SUA la aproximativ 150.000.
Capacitățile terestre ale Rusiei includ peste 13.000 de tancuri, puțin sub 6.000 de piese de artilerie și aproape 20.000 de vehicule blindate. Principalul său avantaj este reprezentat de armamentul cu rază lungă de acțiune, țara deținând peste 500 de lansatoare de rachete balistice terestre.
Imaginile venite joi din Ucraina au arătat rachete care lovesc infrastructura țării. În ceea ce privește avioanele, țara are 1.328 de avioane de atac și peste 470 de elicoptere de atac. Pe mare, cele 74 de nave de război și 51 de submarine ale sale eclipsează mica flotă ucraineană.
Citește și: Rusia a capturat Cernobîl. Ultima veste venită din Ucraina
Este puțin probabil ca acestea să fie eficiente, având în vedere că Ucraina a pierdut o mare parte din teritoriul său de coastă atunci când Rusia a anexat Crimeea în 2014. Dar, deși a avea o armată mare cu echipamente avansate este foarte bine, nu înseamnă nimic fără experiență pe câmpul de luptă.
Rusia a avut destulă experiență în ultimul deceniu, ca urmare a implicării sale în războiul civil din Siria, unde a sprijinit regimul lui Bashar al-Assad. De asemenea, a trimis forțe în Libia și, cel mai recent, în Kazahstan, ceea ce înseamnă că mașinăria sa de război are o mulțime de experiență de luptă recentă.