Rezultatele unui studiu realizat recent au scos la iveală faptul că loțiunile de plajă sunt periculoase pentru sănătate. Acestea conțin produse chimice care pot duce la apariția cancerului. Cu toate acestea, tot mai multe persoane le folosesc fără să fie conștiente de pericolul la care se expun.
Soarele nu ne face rău dacă nu ne expunem pentru o perioadă îndelungată. Dimpotrivă, acesta hrănește pielea. Cercetătorii au observat că riscul de deces la femeile care nu se expun la soare este de două ori mai mare decât la cele care care s-au expus. Pentru a fi siguri de rezultatul studiului, oamenii de știință au testat 30.000 de femei pe o perioadă de 20 de ani. Și totuși, de ce ni se spune să nu stăm în soare și să ne dăm cu loțiune de plajă atunci când ne expunem la razele lui?
Principala cauză a arsurilor solare este reprezentată de razele ultraviolete B (UVB), care provoacă anumite tipuri de cancer de piele. Substanțele care sunt folosite la producerea loțiunilor de plajă au ca scop oprirea acestui tip de raze ultraviolete. Dar există și razele ultraviolete A (UVA), care pătrund în straturile mai adânci ale pielii și care sunt foarte greu de stopat. Consecințele expunerii la acest tip de raze sunt mai puțin evidente, dar mult mai grave.
Când cumpărăm o loțiune de plajă, ni se spune despre factorul de protecție solară, care nu prea are de-a face cu protecția de UVA. Aceste produse împiedică apariția arsurilor provocate de UVB, nu și a celorlalte arsuri. Cei care folosesc loțiuni de plajă cred că sunt protejați de razele ultraviolete în general și tind să se expună la soare mai mult timp, iar acest lucru le dăunează sănătății.
În plus, cu cât un produs are un conținut mai ridicat de factor de protecție solară, cu atât este mai nesănătos, întrucât conține mai multe chimicale. De aceea, specialiștii ne recomandă să folosim produse naturale alternative atunci când vrem să facem plajă sau când suntem nevoiți să stăm mai mult timp la soare.