Forțele rusești ar fi folosit arme chimice în timpul bombardamentelor din orașul Mariupol, însă Pentagonul nu a confirmat acest aspect deocamdată. Astfel de bombe provoacă distrugeri enorme, însă cât de periculoase sunt pentru oameni?
Armele chimice au fost interzise în anul 1977, prin Convenția Armelor Chimice, care a fost semnată și de Rusia. Guvernul rus precizează că a distrus ultimele stocuri de arme chimice în anul 2017, însă este adevărat? Armele chimice se împart în arme sufocante, vezicante, sangvine și neurotoxice.
Armele chimice sufocante atacată sistemul respirator, iar armele chimice vezicante ard pielea și orbesc oamenii. Cele sangvine se împrăștie repede în organism prin sânge, pe când cele neurotoxice produc paralizia mușchilor și stop cardiac.
„Substanțele toxice de luptă sunt interzise prin convențiile internaționale. Armele pe care le avea Federația Rusă în dotare trebuiau să fie distruse. Cercetările în domeniul armelor chimice trebuiau să vizeze doar partea legată de protecție, însă nu știm dacă toate armele chimice au fost distruse, pentru că nu s-a făcut un control strict asupra tuturor spațiilor de depozitare.
Pe de altă parte, ele pot fi și fabricate. Chiar dacă au fost distruse la un moment dat, dacă se pastrează capacitățile de producție sau se adaptează cele civile, pot să fie produse. Ele au fost folosite, spre exemplu, în Siria. Și Siria deținea, la momentul respectiv, substanțe toxice de luptă. Arma chimică are un efect imediat, uneori dramatic, cum este în cazul sarinului, înscris în rândul substanțelor de luptă neuroparalitice”, le-a spus gen. Virgil Bălăceanu jurnaliștilor WOWbiz.
John Kirby, secretarul de presă al Departamentului Apărării, a declarat că Pentagonul monitorizează foarte atent rapoartele privind un posibil atac cu arme chimice al rușilor asupra orașului asediat de aceștia, Mariupol.
“Suntem la curent cu rapoartele din social media care susțin că forțele rusești au desfășurat o potențială muniție chimică în Mariupol. Nu putem confirma în acest moment și vom continua să monitorizăm îndeaproape situația.
Aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare și reflectă îngrijorările pe care le-am avut cu privire la potențialul Rusiei de a folosi o varietate de agenți de control al revoltelor, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici, în Ucraina”, a declarat John Kirby.
În cazul în care, într-adevăr, Rusia a folosit arme chimice în orașul port strategic de rezistență, ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului, prin urmare o provocare directă pentru NATO de a acționa, potrivit CNBC.