Un studiu realizat recent de InfoCons scoate la iveală detalii uluitoare: „pâinea noastră cea de toate zilele“ este plină de E-uri și doar 26% din produsele de pe piață afișează procentajul ingredientului principal. Aspectele îngrijorătoare rezultate în urma centralizării informațiilor, în continuare. Cât de periculoasă este, de fapt, pâinea pe care o consumă românii.
InfoCons, organizație de protecția consumatorilor, a realizat recent un studiu despre produsele tip pâine vândute în România, ale cărui rezultate sunt alarmante.
50 de produse au făcut obiectul cercetării, acestea aparținând următorilor producători/distribuitori: România Hypermarche SA, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea Grup SA, C. Boromir Ind SRL, Oltina Impex Prod Com SRL, Velrom SRL, Smart Food Solutions SRL și Vel Pitar SA.
După ce au fost centralizate informațiile, s-au constatat că doar 26% dintre produse afișează procentajul ingredientului principal din compoziție (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație). Dintre acestea:
Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produselor tip pâine, lucrurile se prezintă astfel:
Citește și: Cum se consumă pâinea corect, de fapt. Greșeala care te face să arunci jumătate din ea la gunoi
În ceea ce privește tipul de făină folosit în prepararea produselor, acesta este menționat de 44% dintre producători. Dintre acestea:
Din punct de vedere al pasteurizării:
Iată cum stau lucrurile și din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:
De asemenea, potrivit datelor culese de InfoCons, 66% din produsele studiate nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011.
Când vine vorba despre produsele alimentare, producătorilor le revine obligația de pune în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar.