Cât de mult a scăzut mortalitatea covid-19 în ianuarie 2022. Vești bune de la Alexandru Rafila

Cât de mult a scăzut mortalitatea covid-19 în ianuarie 2022. Vești bune de la Alexandru Rafila
Cât de mult a scăzut mortalitatea covid-19 în ianuarie 2022

Cât de mult a scăzut mortalitatea covid-19 în ianuarie 2022. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un anunț îmbucurător astăzi. Tot Alexandru Rafila și-a exprimat și convingerea că facilitarea testării în ce privește infectarea cu SARS-CoV-2 o să permită un mai bun control al pandemiei.

Cât de mult a scăzut mortalitatea covid-19 în ianuarie 2022

Mortalitatea cauzată de coronavirus este, la ora actuală, de 8 – 10 ori mai mică decât în luna octombrie a anului trecut, atunci când se înregistra un număr similar de cazuri, a spus ministrul Sănătății, la începutul ședinței de Guvern.

„Din punct de vedere al mortalităţii, în acest moment, faţă de situaţia similară din luna octombrie, când se înregistra acelaşi număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică decât în luna octombrie”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila și-a mai exprimat și convingerea că facilitarea testării anti-covid va permite un mai bun control al pandemiei.

„Un caz diagnosticat şi izolat automat nu va mai transmite boala şi cred că ăsta este un mare câştig, pe de o parte. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze, aşa cum trebuie, de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge în stadii tardive ale bolii, greu controlabile, care au dus, aţi văzut, la o mortalitate foarte mare”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Legat de achiziţia de medicaţie antivirală inovativă, acesta a mai anunțat că zilele acestea ar putea fi semnat primul contract cu compania MSD, în așa fel încât, la finalul lunii, primele tratamente să se găsească la nivelul spitalelor și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor COVID.

„În plus, toate aceste centre şi spitale au Remdesivir, antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populaţie, extrem de accesibilă, aş spune. Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp şi în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripţie şi cu o evidenţă clară, pentru că e un medicament toxic şi trebuie să evităm ca populaţia să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

Bilanț coronavirus 19 ianuarie 2022

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 16.610 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 150 mai puțin decât în ziua anterioară. Până azi, în total, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.944.916 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19).

Până azi, 1.793.668 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 59.385 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 18.01.2022 (10:00) – 19.01.2022 (10:00) s-au raportat de către INSP 58 de decese (31 bărbați și 27 femei).