05 aug. 2020 | 08:53

Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban

News
Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban
Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban

Zeci sunt morți și mii de răniți. Cauza nu este clară, însă guvernul a spus că „materiale explozive” au fost depozitate într-un depozit care a explodat în capitala libaneză. Cel puțin 78 de persoane au murit și 4.000 de persoane au suferit răni în exploziile și focul care a zguduit Beirut marți.

Mai mult de 70 sunt morți, a spus ministerul sănătății

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 78 de persoane au murit și 4.000 de persoane au suferit răni în exploziile și focul care a zguduit Beirut marți. Numerele au urcat constant pe parcursul zilei și, cu răniții, care continuă să curgă în spitale și în căutarea persoanelor dispărute în curs de desfășurare,probabil numărul va crește în continuare. Secretarul general al partidului politic Kataeb, Nizar Najarian, a fost ucis în explozie, iar printre cei răniți s-a numărat Kamal Hayek, președintele companiei de energie electrică de stat, aflat în stare critică, a informat agenția de știri.

Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban

Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban (FOTO: Harta exploziei și a suflului)

Marți seara, explozia ce s-a produs în capitala Libanului, a nivelat clădirile, a provocat pagube spitalelor și a spulberat ferestrele blocurilor. Cel puțin 78 de persoane au fost ucise. O undă de șoc a pornit din locul exploziilor, din zona industrială al Beirutului, în cartierele rezidențiale dens populate ale orașului și cartierele comerciale din centrul orașului. Zeci de clădiri din apropiere s-au prăbușit sau au fost grav deteriorate. A doua dintre cele două explozii s-a putut auzi în Cipru, la peste 100 de mile distanță. Sticla spartă și resturile au putut fi văzute la doi kilometri distanță, cuprinzând o zonă în care locuiesc peste 750.000 de oameni.

Încă nu se știe exact ce a provocat exploziile. Însă oficialii din capitala libaneză au spus că 2.750 de tone de azotat de amoniu extrem de exploziv au fost depozitate într-un depozit din centrul exploziei. Exploziile au izbucnit lângă o clădire înaltă, numită Portul Siloz Beirut, care putea fi văzut parțial prăbușit pe fondul molozului clădirilor din apropiere. Câteva incendii au ars în toată zona portului, văzute în această imagine panoramică.

Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban

Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban (FOTO: imagine panoramică a exploziei)

Pacienții au fost transportați la spitale din afara Beirutului

Videoclipurile despre urmările postate online au arătat persoane rănite care sângerează pe fondul prafului și molozului și a pagubelor în cazul în care resturile au avut găuri în pereți și mobilier. Pe social media, oamenii au raportat pagube la locuințe și mașini aflate departe de port. Crucea Roșie Libaneză a spus că fiecare ambulanță disponibilă din nordul Libanului, Bekaa și Sudul Libanului a fost expediată la Beirut pentru a ajuta pacienții. Spitalele erau atât de copleșite încât îndepărtau oamenii răniți, inclusiv spitalul universitar american. Pacienții au fost transportați la spitale din afara Beirutului, deoarece cei din oraș erau la capacitate.

O cantitate imensă de azotat de amoniu, un compus exploziv, fusese depozitată la locul exploziei

Ministrul Sănătății Publice, Hamad Hassan, a anunțat că ministerul său va acoperi costurile cu tratarea răniților la spitale, a informat Agenția Națională de Știri. Aceasta a spus că decizia a vizat atât spitale care au contracte cu ministerul, cât și cele care nu au. Premierul Hassan Diab a anunțat că miercuri va fi o zi națională de doliu, a informat Agenția Națională de Știri. Președinția libaneză a declarat pe Twitter că președintele Michel Aoun a instruit militarii să ajute și a convocat o ședință de urgență a Consiliului Suprem de Apărare, care a declarat Beirut o zonă de dezastru.

Potrivit depozitelor oficialilor libaneze, în special azotat de amoniu, utilizat în ambele îngrășăminte și bombe, un depozit mare de materiale explozive confiscate de guvern în urmă cu ani în urmă. Detonarea accidentală a nitratului de amoniu a provocat o serie de accidente industriale mortale, inclusiv cele mai grave din istoria Statelor Unite. În 1947, o navă care transporta nitrat de amoniu a luat foc și a explodat în portul din Texas City, Texas, având o reacție în lanț de explozii și sufluri care au ucis 581 de oameni. Produsul chimic a fost, de asemenea, ingredientul principal în bombele folosite în mai multe atacuri teroriste, inclusiv distrugerea clădirii de birouri federale din Oklahoma City în 1995, care a ucis 168 de persoane.

Într-o declarație televizată, un oficial al Consiliului Libanez al Apărării Superioare l-a citat pe premierul Diab afirmând: „Nu mă voi relaxa până nu găsim partea responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat, voi răspunde și aplica cele mai grave pedepse împotriva acesteia.” Este acceptată ideea că o cantitate mare de azotat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fi fost într-un depozit în ultimii șase ani, fără a fi luate măsuri de precauție.

„Materiale cu un grad ridicat de explozie”

Cu câteva ore mai devreme, maiorul general Abbas Ibrahim, șeful serviciului general de securitate libanez, a spus că au fost depozitate „materiale cu un grad ridicat de explozie”, lucru confirmat de domnul Aoun. La început, niciunul dintre ei nu a spus care sunt acele materiale, dar generalul Ibrahim a avertizat să nu fie „înainte de anchetă” și să facă speculații despre un act terorist. Liderii militari americani „par să creadă că a fost un atac”, a declarat președintele Trump jurnaliștilor de la Casa Albă, ceea ce este în contradicție cu ceea ce au spus oficialii libani.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu se va lăsa fără responsabilitate. Cei responsabili vor plăti un preț pentru această catastrofă. Aceasta este o promisiune pentru martiri și oameni răniți. Acesta este un angajament național.”, a spus Diab.

O explozie mai mică a fost urmată de una mult mai mare

Exploziile de marți au fost precedate de un incendiu la un depozit din portul Beirut, potrivit Agenției Naționale de Știri din Liban. Au existat rapoarte locale conform cărora depozitul conținea artificii, iar în mai multe videoclipuri postate online, se pot observa sclipiri colorate în fumul întunecat care se ridica din foc, chiar înainte de explozia majoră. Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, vorbind la televizor, nu a putut spune ce a cauzat explozia, numind-o catastrofă națională. Spitalul St. George din centrul Beirut, unul dintre cele mai mari orașe, a fost atât de grav deteriorat încât a trebuit să închidă și să trimită pacienți în altă parte. Zeci de pacienți și vizitatori au fost răniți din cauza resturilor și cioburilor de sticlă.

Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban

Cât de gravă a fost explozia din Beirut. Imagini dureroase din Liban

„Fiecare etaj al spitalului este deteriorat. Nu am văzut asta nici în timpul războiului. Este o catastrofă.”, a spus dr. Peter Noun, șeful hematologiei și oncologiei pediatrice.

Spitalul Grupului Medical Bikhazi, cu 60 de paturi, a tratat 500 de pacienți în orele de după explozie, în ciuda unor daune extinse, a declarat Rima Azar, directorul spitalului și coproprietar. O femeie era deja moartă când a fost adusă.

„Spitalul are o mulțime de geamuri crăpate, ușa de intrare a spitalului este complet spulberată. Plafonul complet a căzut asupra unor pacienți din unele camere. Presiunea a fost oribilă. Am auzit un boom, apoi totul tremura.”, a spus doamna Azar.

Lucrătorii din domeniul sănătății sunt îngrijorați de soarta unuia dintre principalele depozite de vaccinuri și medicamente din țara din depozitul Karantina din apropierea portului. Ei au spus că sute de mii de doze, folosite pentru furnizarea centrelor de sănătate din Liban, erau depozitate pe rafturi înalte din depozit, într-o zonă în care alte clădiri au fost grav deteriorate.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Capital.ro
Mulţi români au nume de floare. Topul numelor care se serbează în Duminica Floriilor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VESTEA MOMENTULUI! Este vorba de ION ILIESCU
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro