Foarte mulți români obișnuiesc să folosească buretele de vase până se rupe sau devine prea murdar, după ce au spălat tigăile arse de foc. Dacă ai crezut că, odată trecut printr-un jet de apă rece, acesta devine ca nou, te-ai înșelat. Curățarea și dezinfectarea bureților nu aduce nimic bun. Să aflăm de ce. Motivul este șocant.
Buretele cu care speli vasele murdare găzduiește o cantitate uriașă de bacterii, arată un studiu german. Descoperirea este paradoxală, din moment ce îl folosim pentru a curăța tacâmurile, dar, din păcate, realitatea este cea prezentată de experți.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Furtwangen a confirmat, în urma unor analize de laborator amănunțite, că în bureții de bucătărie există o concentrație mare de bacterii. Cantitatea poate fi comparată cu microbii din fecale, avertizează oamenii de știință.
Profesorul Markus Egert, autorul studiului publicat și în revista Nature, a subliniat cele menționate mai sus: în timpul analizelor de laborator efectuate pe buretele de vase, echipa sa a găsit aceleași cantități de bacterii ca și în fecalele umane. Potrivit specialistului, nu există alt loc în lume atât de murdar și contaminat!
Constatarea cercetătorilor este destul de îngrijorătoare, dacă ne gândim că este un produs pe care îl folosim zilnic la spălatul vaselor. Și mai alarmant este următorul lucru: în doar un centimetru cub de burete există aproximativ 82 de miliarde de bacterii, susțin experții germani. Printre microbi se numără cel responsabil de mirosul neplăcut și de infecții, Moraxella osloensis, dar există și alte bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella etc.
De-a dreptul surprinzător este faptul că, tot conform cercetării, curățarea sau încercarea de a igieniza bureții este inutilă. Echipa a descoperit că buretele spălat conținea un procent mai mare de bacterii. Studiul a demonstrat că nu este o soluție bună să folosim lavetele de bucătărie la nesfârșit. Deci, nu are rost să le punem în mașina de spălat, să încercăm să le dezinfectăm în cuptorul cu microunde sau să le curățăm cu oțet și bicarbonat. Trucurile ar elimina doar bacteriile mai slabe, dar cele mai agresive și mai periculoase rezistă.
Soluția cea mai bună este să schimbi buretele la fiecare săptămână sau cel mult la fiecare 15 zile. Dacă arată deplorabil, atunci aruncă-l la coș mai devreme. Un alt sfat pentru a evita contaminarea bacteriană este să folosești bureți diferiți în funcție de utilizare. Vasele și oalele trebuie să aibă unul separat, la fel și ustensilele sau cuțitele care ar fi putut intra în contact cu preparatele crude.