27 iul. 2023 | 20:24

Cât de des trebuie să schimbi așternutul de pat. Greșeala pe care o fac toate gospodinele

Utile
Cât de des trebuie să schimbi așternutul de pat. Greșeala pe care o fac toate gospodinele
Menținerea curățeniei și a igienei corespunzătoare în casă are un impact pozitiv

Când vine vorba de lenjeria de pat, multe gospodine știu ce și când trebuie făcut ca totul să fie impecabil. Dar, nu strică să te informezi, de fapt, cât de des trebuie să schimbi așternutul de pat. Citește mai departe și vezi care este greșeala pe care o fac toate gospodinele.

Care este greșeala pe care o fac toate gospodinele

Deși ar putea părea ciudat, dar există studii care vorbesc de acest aspect. De exemplu, conform unui studiu amănunțit, s-a constatat că 30% dintre cetățenii britanici recunosc că își schimbă așternuturile doar o dată pe an. Tu cât de des schimbi așternuturile?

Vezi și: Cât de des se spală lenjeria de pat, de fapt. Doar aşa scapi de acarieni

Menținerea curățeniei și a igienei corespunzătoare în casă are un impact pozitiv asupra stilului de viață, întrucât un act atât de simplu precum schimbarea regulată a așternuturilor asigură un somn mai profund și mai odihnitor. O spun experții, nu o spunem noi. Așa că, hai să aflăm cât de des trebuie să schimbi așternutul de pat.

Cât de des trebuie să schimbi așternutul de pat

Un studiu realizat de compania de mobilă Hammond , intitulat ”The Dirty Truth”, a dezvăluit un fapt cu adevărat alarmant despre obiceiurile de curățenie. Unul din trei cetățeni britanici a recunoscut că își schimbă așternuturile doar o dată pe an. O dată pe an!

Desigur, nu este vorba de obiceiurile de curățenie ale tuturor cetățenilor britanici, dar acest lucru ridică o întrebare foarte importantă, cât de des trebuie să schimbi așternutul de pat?

Nici măcar experții nu sunt de acord cu privire la acest aspect, deși mulți sunt de acord că există o perioadă medie estimată. Este necesar să se schimbe cearșafurile și fețele de pernă cel puțin o dată pe săptămână sau, cel mult, la fiecare 10 zile.

Acest lucru ar fi ideal, dar de ce este important să o facem atât de des?

Să schimbi așternutul de pat, este o chestiune de igienă

Lenjeria de pat, în special cearșafurile și fețele de pernă, sunt textilele pe care le folosim cel mai mult și, din păcate, cele care pot adăposti cele mai dăunătoare microorganisme. Iar acest lucru, trebuie să știți, vă poate afecta negativ sănătatea.

De exemplu, știați că așternuturile acumulează toate bacteriile și acarienii care se desprind de pe piele și de pe haine ? În timpul verii, acești factori se adaugă la transpirația naturală pe care o degajă corpul.

Cât de des trebuie să schimbi așternutul de pat. Greșeala pe care o fac toate gospodinele

Schimbarea unui așternut te ajută să previi complicațiile

Vă treziți cu pielea iritată? Suferiți de crize de alergie imediat ce vă treziți? Aveți nasul înfundat în mod constant? S-ar putea să fie din cauza așternuturilor, deoarece acestea atrag tot felul de alergeni.

Chiar și praful care se găsește în atmosferă se depune. Cel mai rău este că petrecem în medie 8 ore pe zi în pat, ceea ce înseamnă că petrecem opt ore trăind cu tot felul de microbi.

Bacteriile se depun în așternutul de pat

Cearșafurile murdare care nu au fost schimbate de mult timp pot conține ciuperci, bacterii, păr de animale, polen și reziduuri ale corpului uman, cum ar fi transpirația, saliva, secrețiile de la organele genitale, celulele moarte ale pielii, resturile de machiaj.

Microbiolog și patologii  indică faptul că un om obișnuit poate elibera până la 100 de litri de sudoare pe an pe pat și perne, care se pot impregna cu până la 17 tipuri diferite de ciuperci.

Vezi și:Unde se ţine lenjeria de pat, de fapt. Doar aşa va mirosi mereu a proaspăt. Un expert în curăţenie dezvăluie trucul anului 2023

Acarienii de praf, o problemă gravă

Alte organisme prezente în lenjeria de pat, în afară de ciuperci și celule moarte, sunt acarienii! De fapt, patul este locul său preferat. Printre efectele lor nocive, se știe că acarienii agravează astmul și pot provoca rinită și urticarie.

Aceste trei patologii au o soluție, dar cel mai bine este să evitați problema de la rădăcină, schimbați așternuturile cel puțin o dată pe săptămână.

O recomadnare importantă ar fi ca, în cazul în care dormiți dezbrăcat, transpirați mult sau sunteți bolnav, să schimbați așternuturile de două sau chiar de trei ori pe săptămână pentru a menține o igienă corespunzătoare.

Acum, pe lângă schimbarea lenjeriei de pat, trebuie să știți și cum să spălați aceste țesături fără să le uzați și să eliminați, pe cât posibil, toți microbii prezenți.

Spală așternutul de pat în apă caldă

Pentru a curăța corect cearșafurile și fețele de pernă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să citești cu atenție eticheta de spălare pentru a afla ce produse pot fi aplicate și care nu. În cazul în care nu au o etichetă de spălare, consultați următoarele instrucțiuni.

Spălați cearșafurile și husele cu un program de spălare la 60 de grade. Aceasta în cazul în care sunt cearceafuri și huse din bumbac sau țesături sintetice. Dacă sunt piese albe, puteți folosi înălbitor la spălare. Dacă nu sunt, puteți adăuga o ceașcă de oțet la fiecare spălare.

Vezi și: La câte zile trebuie schimbată lenjeria de pat iarna. Explicația clară a unui expert

Dacă sunt cearceafuri din satin sau in, luați în considerare spălarea lor cu un ciclu de spălare mediu la 30 de grade, deoarece acest lucru previne uzura acestui tip de textile. În plus, dacă doriți să asigurați pe deplin o dezinfecție corectă, călcați lenjeria de pat, deoarece căldura acestui aparat va asigura o dezinfecție completă.

Concluzie

Deși poate este o greșeală pe care o faci fără să-ți dai seama, acum ai aflat cât de des trebuie să schimbi așternutul de pat. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de cele de mai sus și să faci ca atare.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Decizia care-i bucură pe toți românii. Se întâmplă de la 1 ianuarie. Toată lumea are acest drept
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Doliu în România. Un mare nume ne-a părăsit. A fost răpus de o boală cruntă. Nu va fi niciodată uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro