Silviu Gurlui este profesor la Facultatea de fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acesta avertizează că, pe fondul incendiilor de vegetație, nivelul de poluare din Iași, și nu numai, este în creștere. Din cercetările lui, particulele de poluare rezultă a fi provenite din arderi.
Specialistul Silviu Gurlui a urmărit frontul de monoxid de carbon din modelări, iar valorile raportului dintre concentrațiile particulelor fine și concentrațiile particulelor grosiere par a corela. Poluarea este influențată de focurile din sudul și vestul municipiului Iași, dar și din cauza războiului, întrucât particule fine de poluare rezultă în urma bombardamentelor.
„Probabil ne gândim că prea multe nu-s de spus… Fum și trece! Dar, fumul conține toxine care năvălesc prin aer, peste cetățeni, peste copii, peste cei în vârstă sau cu astm, peste toți. Dar încă mai grav, pregătim terenul pentru la vară”, spune specialistul în mediu.
Atunci când vegetația este arsă, solul absoarbe radiația solară, se supraîncălzește, ceea ce emite radiații care afectează atmosfera. Mai mult de atât, supraîncălzirea solului duce la eliberarea de carbon înmagazinat în sol, lucru care poate declanșa fenomene meteo riguroase.
„Cât timp vegetația e arsă, solul este un „burete” pentru radiația solară. Se supraîncălzește și emite radiații în aer care supraîncălzesc atmosfera. La fel și supraîncălzirea solului duce la eliberarea de carbon. Rezultatul este unul grav. Se alimentează atmosfera cu căldura și cu compuși care absorb căldura mai sus.
Adică formează perturbații grave. Perturbații care vor antrena alți poluanți ridicați de la sol (pm2.5), vor antrena și vor pompa tot mai multă energie în apă, care e tot mai multă în atmosferă, din cauza arderilor. Și astfel, se vor declanșa fenomene meteo severe precum furtuni, grindină, inundații. Toate se leagă”, a menționat Silviu Gurlui.
Numărul incendiilor de vegetație uscată a crescut de cinci ori anul acesta, față de restul anilor. În doar două luni și jumătate, 6.028 de asemenea evenimente au avut loc, au precizat pe pagina oficială de Facebook cei de la Garda Națională de Mediu, citând datele statistice ale ISU.
Potrivit aceleiași surse, 83 de persoane din România au dat foc unui câmp, pentru a scăpa de vegetație. Cele peste 6.000 de incendii au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie – 14 martie.
De asemenea, tot în aceeași perioadă, s-a constatat o creștere semnificativă a intervențiilor la arderile necontrolate, adică 1.211 incendii, afectând o suprafață de aproximativ 4.630 de hectare. Amenzile pentru provocarea incendiilor de vegetație pot fi în valoare de până la 100.000 de lei.