18 dec. 2018 | 06:15

Cât de bine le merge românilor, dacă te iei după cât cheltuie: Creșterea e șocantă

Știri generale
Cât de bine le merge românilor, dacă te iei după cât cheltuie: Creșterea e șocantă

Un studiu publicat de curând de către biroul european de statistică Eurostat atrage atenția asupra unei creștere spectaculoase a bunăstării românilor. Parametrul de referință vine însă din banii cheltuiți și nu spune toată povestea.

La câteva săptămâni după ce am aflat că România este pe primul loc în Europa când vine vorba de WC-uri în curte, un nou studiu ne atrage atenția asupra creșterii economice de care s-au bucurat românii în ultimii ani. Rezultatele studiului pentru majoritatea țărilor europene se pot vedea în topul de mai jos.

Clasamentul este realizat pe baza Consumului Individual Efectiv (CIE), un indicator care măsoară statistic bunăstarea materială a populației. Din păcate, în țări precum România, în care oamenii se împrumută masiv de la bănci sau au rude în afară care îi ajută cu bani, puterea de cheltuire este departe de a fi atât de relevantă pe cât ai crede la prima vedere.

Datele, valabile pentru intervalul 2015 – 2017, arată că România a înregistrat cea mai mare creștere din punct de vedere al CIE. Este vorba de 68% din media UE în 2017, față de 58% în 2015. Creșteri importante au mai fost înregistrate în Lituania (88% vs. 83%) și Cehia (82% vs. 78%).

Ca să fie clar de ce nu este bine să ne bucurăm la această veste aparent bună, România rămâne în continuare în grupul celor cinci state membre care înregistrează un CIE pe locuitor cu peste 30% mai mic decât media UE. Dacă tragi linie, și folosești PIB per locuitor ca unitate de măsură, România este pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, cu 62% mai jos decât media din întreaga Uniune Europeană.

La polul opus al situației economice, zece state s-au lăudat în 2017 cu un CIE pe locuitor superior mediei UE. Nivelul cel mai ridicat din UE se înregistrează în Luxemburg, cu 32% peste media UE, în fața Germaniei (22% peste media UE). Top cinci este încheiat de Austria, Danemarca și Marea Britanie.

bunastarea romanilor grafic

Parteneri
Raluca Moianu a devenit soacră mică. Fiica ei s-a căsătorit. Cine este soțul celebru al tinerei de 19 ani
Redactia.ro
Mihai Trăistariu nu și-a mai văzut de 5 ani nepoata, geniu în matematică, dispărută în America: „Soră-mea a făcut ședințe la psihiatru”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Cum arată o casă în care s-a investit 1 milion de euro! Roxana Nemeș și afaceristul Călin Hagima se laudă cu rezultatul! FOTO
Unica.ro
Filmul românesc ce face furori pe Netflix. Nume celebre în distriuție
EVZ.ro
A venit iarna în România! Imagini cu stratul de zăpadă care s-a depus deja în mai multe zone / GALERIE FOTO
Spynews
Obligație pentru cei cu CASA la CURTE. Vecinii trebuie să-ți permită accesul
Capital.ro
Ce frumos! Fata celebrei prezentatoare TV s-a căsătorit la 19 ani și e deja însărcinată! Primele imagini de la cununia civilă
Avantaje
Anunț oficial privind ADERARE DEPLINĂ la SCHENGEN a României!
Mediaflux
Valentina Pelinel și Cristi Borcea au împlinit 6 ani de la nuntă. S-au căsătorit în Budapesta, intr-un cadru de vis
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cine a câștigat prima imunitate din Malaezia. Trei echipe s-au calificat la jocul de amuletă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro