Un studiu publicat de curând de către biroul european de statistică Eurostat atrage atenția asupra unei creștere spectaculoase a bunăstării românilor. Parametrul de referință vine însă din banii cheltuiți și nu spune toată povestea.
La câteva săptămâni după ce am aflat că România este pe primul loc în Europa când vine vorba de WC-uri în curte, un nou studiu ne atrage atenția asupra creșterii economice de care s-au bucurat românii în ultimii ani. Rezultatele studiului pentru majoritatea țărilor europene se pot vedea în topul de mai jos.
Clasamentul este realizat pe baza Consumului Individual Efectiv (CIE), un indicator care măsoară statistic bunăstarea materială a populației. Din păcate, în țări precum România, în care oamenii se împrumută masiv de la bănci sau au rude în afară care îi ajută cu bani, puterea de cheltuire este departe de a fi atât de relevantă pe cât ai crede la prima vedere.
Datele, valabile pentru intervalul 2015 – 2017, arată că România a înregistrat cea mai mare creștere din punct de vedere al CIE. Este vorba de 68% din media UE în 2017, față de 58% în 2015. Creșteri importante au mai fost înregistrate în Lituania (88% vs. 83%) și Cehia (82% vs. 78%).
Ca să fie clar de ce nu este bine să ne bucurăm la această veste aparent bună, România rămâne în continuare în grupul celor cinci state membre care înregistrează un CIE pe locuitor cu peste 30% mai mic decât media UE. Dacă tragi linie, și folosești PIB per locuitor ca unitate de măsură, România este pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, cu 62% mai jos decât media din întreaga Uniune Europeană.
La polul opus al situației economice, zece state s-au lăudat în 2017 cu un CIE pe locuitor superior mediei UE. Nivelul cel mai ridicat din UE se înregistrează în Luxemburg, cu 32% peste media UE, în fața Germaniei (22% peste media UE). Top cinci este încheiat de Austria, Danemarca și Marea Britanie.