Din păcate, din ce în ce mai multe loturi de fructe și legume au fost retrase de pe piața românească, și cea europeană, ca urmare a depistării unor substanțe nocive. Așa se face că, pe lângă roșii, au fost retrase și căpșune din magazinele din România, fiind distruse imediat.
Încă de la începutul anului, inspectorii ANSVSA au descoperit mai multe nereguli, atât la loturi întregi de fructe, cât și legume, majoritatea fiind de import. În cele mai multe cazuri, spun inspectorii, este vorba de depistarea unor infestări cu reziduuri neconforme ale unor substanțe de tip pesticid, interzise pe piețele europene.
În cazul de față este vorba de loturi de roșii contaminate cu substanțe nocive, precum și loturi de căpșune, importate din țări, precum Grecia, descoperite cu reziduuri de karanjin. Acesta este un pesticid extrem de toxic și periculos, de altfel interzis în Uniunea Europeană în practicile agricole.
Ca urmare a acestor controale, s-a descoperit că aceste loturi aveau o cantitate de pesticid peste limita admisă, ANSVSA precizând că era vorba de cantități între 0,027 și 0,063 mg/kg, iar în baza legislației europene, este admisă doar 0,01mg/kg.
Astfel s-a luat decizia de a retrage imediat fructul plin de pesticide important din Grecia și distrus în totalitate, având în vedere cantitățile exterm de mari și, implicit, periculoase pentru consumul uman.
Karanjin, conform datelor, face parte din cele 13 substanțe regăsite în reglementările de restricție universală a substanțelor chimice PFAS.
Conform dosarelor de aplicare, aceste substanțe sunt deosebit de dăunătoare pentru mediu. Ele sunt persistente, toxice pentru viața acvatică și unele prezintă tulburări endocrine la animalele sălbatice.
Karanjin este un compus vegetal secundar care apare în mod natural în semințele arborelui karanja. Acest copac crește în mod natural în sudul Indiei. Extractul din semințele sale, uleiul de karanjin, este utilizat în medicina populară tradițională în scopuri farmaceutice, dar poate fi folosit și ca insecticid și acaricid.
Karanjin are o acțiune insecticidă și acaricidă și este autorizat în Vietnam ca pesticid. Nu este autorizat pentru utilizare în UE, prin urmare, nivelul de determinare de 0,01 mg/kg ar trebui să fie aplicat ca un conținut maxim. În consecință, utilizarea sa este interzisă, de asemenea, în temeiul legislației care reglementează agricultura ecologică și al Regulamentului de punere în aplicare al UE 2019/2164.
ANSVSA atrage atenția, încă odată, ca tot ceea ce cumpărăm să spălăm bine, mai întâi, și apoi să fie consumate, tocmai pentru a elimina aceste reziduuri, în cazul în care produsele nu sunt retrase la timp.