Dacă deunăzi scriam despre surpriza lui Dan Negru când a încercat să cumpere 500 de grame de urizici, astăzi aflăm că și în piață, la țărani, s-a scumpit kilogramul. Așa că, citește mai departe și află cât costă un kilogram de urzici în Piaţa Obor din Capitală.
Banalele frunze de urzici au ajuns să fie extrem de scumpe, fie că le cumpărm la punga de 500 de grame, fie că vrem să cumpărăm un kilogram. Dacă în magazinele mari, precum Lidl, vom da pe o pungă „la 20 lei juma de kilogram. Adică vreo 7 euro/kg.”, după cum constata celebrul Dan Negru, în piețele din București românii vor da aproximativ 5 lei. În cazul urzicilor proaspete, vândute de țărani în piețe, precum Piața Obor, kilogramul a ajuns să coste mai mult.
Vezi și: Dan Negru este șocat de cât au ajuns să coste 500 de grame de urzici
La o plimbare prin Piața Obor din Capitală, la tarabele unde țăranii spun că au urzici proaspate, costatăm că un kilogram a ajuns să coste cel puțin 20 de lei, cu cel puțin 2 lei mai mult decât am da pe un kilogram de carne de pui proaspăt, de țară.
Deși acum este sezonul lor, faptul că am ajuns să dăm mai mult pe un kilogram de urzici decât pe un kilogram de carne, asta spune multe despre puterea de cumpărare și despre inflația prin care trecem în acest moment.
Urzica este folosită în întreaga lume de secole, într-o varietate de țări și culturi. A fost consumată ca plantă sălbatică, aplicată local pe piele și consumată sub formă de ceai de plante medicinale. A fost folosită pe scară largă pentru fibrele sale și a fost țesută în țesături. Fibrele de urzică erau considerate de înaltă calitate și comparabile cu cele de in sau de cânepă.
Vezi și: Cum faci cele mai bune urzici de post. Aşa ies pufoase şi legate
Din punct de vedere medical, specialiștii spun că urzicile susțin funcția urinară sănătoasă și are o acțiune diuretică ușoară și ajută la menținerea sănătății căilor respiratorii superioare. frunza de urzică europeană este de obicei colectată de la populații ecologice de lungă durată. Când este preparată sub formă de ceai, are o nuanță frumoasă de chihlimbar și o aromă vegetală bogată.
Dacă preferați o frunză de urzică cu aromă mai ușoară, urzica organică nord-americană va fi cea mai potrivită, fiind o plantă dioică, erbacee, perenă. Frunzele moi, verzi, sunt purtate opuse pe o tulpină verde, erectă și filiformă și au o margine puternic zimțată. Frunzele și tulpinile sunt foarte păroase, cu peri care nu înțeapă și, la cele mai multe subspecii, poartă, de asemenea, numeroase peri înțepători, ale căror vârfuri se desprind la atingere, provocând parestezii.