În trecut în România un hectar de teren arabil se vindea scump. Astăzi, conform ultimelor statistici, țara noastră a căzut în topul european. Cu toate astea, și în 2022, românii vând hectarul de teren extrem de sus. Prețul mediu pe hectar de teren arabil în Uniunea Europeană variază de la doar 1.165 la 108.000 de euro. Cel mai ieftin teren este în Bulgaria, în sudul Sofiei. De cealaltă parte, cel mai scump este în apropiere de Genova, Italia.
Ultimele date statistice, publicate de Eurostat în 2021, arată că Țările de Jos au înregistrat cel mai mare preț de achiziție pentru un hectar de teren arabil din UE.
În medie se vindea cu 69.632 euro în 2019. Prețul terenurilor arabile în fiecare regiune din Țările de Jos a fost mai mare decât toate celelalte medii naționale disponibile în UE.
Cu toate acestea, cele mai mari prețuri pentru terenurile arabile au fost înregistrate în regiunea spaniolă Insulele Canare.
Eurostat spune că s-a înregistrat o medie de 120.477 de euro pe hectar în 2020.
Cel mai ieftin teren arabil a fost în Croația. Aici un hectar a costat în medie 3.440 euro în 2020.
La nivel regional, un hectar de teren arabil a costat cel mai puțin în regiunea de sud-vest din Bulgaria, cu o medie de 2.051 euro.
Nivelul prețurilor terenurilor depinde de o serie de factori. Este vorba de factori naționali, regionali, de climă, proximitatea rețelelor.
Alți factori sunt cei de productivitate localizați, și anume calitatea solului, panta, drenajul etc.. Alți factori sunt forțele de piață ale cererii și ofertei. Inclusiv influența normelor privind proprietatea străină, mai spune Eurostat.
Același raport Eurostat pune România înaintea Franței, când vine vorba de prețul cu care românii vând hectarul de teren arabil.
Dacă în România media era de cel puțin 7.163 de euro în 2020, în Franţa era de 6.000 de euro pe hectar, iar în Ungaria era de 4.893 de euro pe hectar.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, prețul mediu al terenurilor arabile din România a crescut de 3,6 ori între 2016 și 2020.
Astfel, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în 2016 a ajuns la 1.598 de euro, în timp ce în 2020 prețul mediu al unui hectar de teren arabil a ajuns la 7.163 de euro.
Cu toate acestea, experții spun că valoarea sa potențială este încă scăzută, iar dacă se vor face investiții în infrastructură, prețul mediu al unui hectar de teren arabil ar putea crește până la zece mii de euro în viitorul apropiat.
De remarcat că prețul terenului arabil din România variază în funcție de zonele geografice.
Astfel, în 2020, în medie, cel mai scump teren arabil din regiunea București-Ilfov era de 11.600 de euro pentru un hectar, în timp ce cel mai ieftin teren arabil era în regiunea de nord-vest a țării, ajungând la 6.200 de euro pentru un hectar.