Costumul național este o adevărată comoară, fiind lucrat manual și cu multă iscusință. Nu e de mirare că prețul unui asemenea artefact ajunge și la zeci de mii de lei. Dar cât costă un costum popular vechi de 100 de ani? Dacă este păstrat în condiții bune, iar croiul, cusăturile și simbolurile păstrează istoria și tradiția, atunci el poate reprezenta o adevărată comoară.
Deși există un singur port tradițional, la origine, există câteva elemente definitorii pentru fiecare regiune din România. Costumele populare sunt adevărate opere de artă, cusute cu grijă și reprezentând moșteniri prețioase.
Costumul național a cunoscut diferite schimbări de-a lungul istoriei, însă originea lui datează din perioada geto-dacilor.
De fapt, există dovezi ale unui port similar costumului național actual, care se găsesc pe celebra Columna a lui Traian din Roma și pe Tropaeum Traiani, monumentul ridicat la Adamclisi în Constanța.
Femeile și bărbații de origine dacă aveau o vestimentație asemănătoare portului popular românesc. De exemplu, femeile purtau o cămașă de pânză care seamănă cu ia și o fustă care aduce cu catrința.
Pe de altă parte, bărbații purtau tunică din cânepă și pantaloni care aduc cu portul popular din Moldova, iar în picioare purtau celebrele opinci.
Costumul popular românesc este compus, pentru femei, din cămașă, fustă și o piesă care se înfășoară în jurul brâului, se numește fota, împrejurătoare sau catrință, zadie, oprea sau zavelcă.
În anumite zone, se poate adăuga cojoc și batic de mătase. Pentru bărbați, costumul popular e format dintr-o ie, pantaloni și opinci sau cizme, iar în unele zone se folosește pălărie sau clop.
Cămașa pentru femei se face din pânză albă țesută în război și are modele geometrice.
Un costum popular compus din catrință, poale, ie, vestă și batic negru se vinde cu 2.500 – 3.000 de lei.
Dar în funcție de vechime, el poate costa și mai mult. El poate ajunge și până la 8.000 de lei sau câteva mii de euro.
De regulă, costumele populare sunt făcute manual, așa că cu cât sunt mai complexe, cu atât costă mai mult.
Anul trecut a avut loc cea mai mare licitație de costume populare și piese tradiționale, la Cluj. Aproximativ 200 de piese de artă tradițională și antichități au fost scoase la licitație.
Licitația a inclus și un costum considerat piesă de muzeu format din ie, catrințe și vâlnic. Costumul a fost realizat la începutul secolului XX și are un preț de pornire de 500 de euro.
Totodată, a fost scos la licitație un costum tradițional din 1903, format din cinci piese. Costumul vine cu un set de accesorii din mătase și bumbac în amestec.
Aceste costume provin din colecția Ana-Maria Crișan și au prețuri de pornire între 100 și 500 de euro.
Costumele populare sunt destul de scumpe, iar prețul crește odată cu vechimea acestora și detaliile de pe ele. De altfel, cu cât sunt mai multe piese, cu atât prețul va fi unul mai mare.c