Deoarece a venit căldura și suntem iubitori de mâncare gătită la grătar, cei mai muți dintre cei care locuiesc la curte își doresc s aibă unul chiar la ei acasă. Există posibilitatea de a cumpăra unul din comerț, însă dacă vrei ceva mai de durată, cel mai bine ar fi să îl construiești, chiar dacă această variantă este mai scumpă. Înainte de a începe este bine să te documentezi în ceea ce privește costurile acestuia. Iată așadar cât costă să faci un grătar din cărămidă în 2023.
Cât costă să faci un grătar din cărămidă în 2023
Construirea unui grătar din cărămidă în grădină poate fi o activitate distractivă și utilă, mai ales pentru cei pasionați de gătit în aer liber. Iată câțiva pași de urmat pentru a construi un astfel de grătar:
- Alege locul – asigură-te că ai un spațiu suficient de mare pentru grătarul pe care vrei să construiești și că nu este prea aproape de orice material inflamabil.
- Planifică dimensiunile – decide cât de mare va fi grătarul și facă un plan detaliat, inclusiv dimensiunile, forma și tipul de cărămidă pe care îl vei folosi.
- Alege materialele – ai nevoie de cărămizi speciale pentru construcție și mortar de zidărie pentru a le lipi împreună. De asemenea, poți alege să pui un grătar, plită, o chiuvetă sau alte accesorii necesare pentru gătit.
- Construiește fundația – construiește o fundație solidă pentru grătarul tău, care să suporte greutatea și să prevină prăbușirea. Să folosești piatră sau beton pentru fundație.
- Construiește grătarul – așază cărămizile pe fundația construită, folosește mortar pentru a le lipi împreună. Asigură-te că respecți planul detaliat și că măsori și verifici tot timpul nivelul.
- Lasă grătarul să se usuce – așteptă cel puțin 24 de ore pentru ca mortarul să se usuce și să se întărească, înainte de a face proba grătarului.
- Instalează grătarul și accesoriile – așază grătarul și orice alte accesorii pregătite din prealabil, cum ar fi tavă de copt, plită sau suport pentru ustensile.
După finalizarea construcției grătarului din cărămidă, asigură-te că îl îngrijești, curățându-l după fiecare utilizare și acoperindu-l în cazul în care este expus la intemperii. De asemenea, respectă toate măsurile de siguranță și asigură-te că eviți riscul de incendiu sau alte situații nedorite.
Vezi și Carnea pe care să o pui prima dată pe grătar, de fapt. Când se pun mititeii
Materiale necesare pentru construirea unui grătar din cărămidă
Costurile construirii unui grătar din cărămidă diferă foarte mult în funcție de mărimea acestuia. În general cei care aleg să îl construiască, doresc să aibă și un blat de lucru, o sobiță și o chiuvetă. Iată așadar care sunt materialele de care ai nevoie, precum și care este prețul aproximativ al acestora:
- cărămizi – aproximativ 1000 lei
- plită cu ramă din fontă 75 x 60 cm – aproximativ 320 lei
- uși pentru plită – aproximativ 85 lei
- două grătare pentru cenușă – aproximativ 50 lei
- grătar metalic 80 x 40 cm – aproximativ 320 lei
- cornier metalic de 6 m (pentru a așeză pe ele grătarul, pe două nivele) – aproximativ 150 lei
- 3 bucăți gresie care imită marmura pentru blat 60×60 cm – aproximativ 100 lei
- Chiuvetă din inox – aproximativ 150 lei
- Baterie pentru chiuvetă – aproximativ 50 lei
- 2 cutii lac pentru cărămidă – aproximativ 50 lei
- 20 bucăți șamotă pentru grătar – aproximativ 80 lei
- 13 saci ciment (placă de beton de 4 x 3.5 metri) – aproximativ 338 lei
- 6 saci mortar pentru cărămidă – aproximativ 190 lei
- Ustensile (pentru cei care nu au) – boloboc: aproximativ 60 lei
- Sfoară – aproximativ 15 lei
- un ciocan din cauciuc – aproximativ 15 lei
- o mistrie cu vârf ascuțit – aproximativ 15 lei.
Costurile construirii unui grătar din cărămidă 2023
Costurile construirii unui grătar din cărămidă
Costurile unui grătar din cărămidă ajung în jurul sumei de 3000 de lei, dacă îl construiești singur. Vei economisi foarte mult dacă vei alege să îl construiești chiar tu și să nu mai plătești manoperă, chiar dacă va dura ceva mai mult timp decât dacă l-ar construi specialiștii.
Costurile pot varia și în funcție de ce mai ai pe acasă, deja cumpărat sau rămas de la alte construcții. Este posibil să mai ai nevoie de pietriș pentru a le amesteca cu cimentul, nisip, fier pentru pus în plăcile turnate, dar în general mai găsești câte ceva pe lângă casă și asta va duce la înregistrarea de economii.
Citește și Ține carnea în lapte înainte să o pui pe grătar. Secretul celor mai buni bucătari
Compoziție foto: Iozan Carmen