Delta Dunării este cea mai mare zonă umedă și stuf european. Constituie, de asemenea, cel mai mare sistem de purificare a apei din Europa. Zona este deosebit de bine cunoscută pentru abundența sa de păsări. Aici sunt prezente 312 de specii importante de păsări. Multe dintre ele folosesc Delta ca o importantă zonă de escală și reproducere. În afară de asta, zona a devenit în ultimii ani o importantă resursă turistică, cu investiții majore în această zonă. Cu toate astea prețurile nu sunt chiar mici pentru un sejur care include incusiv vizitarea canalelor deltei.
Una din cele mai mari delte naturale din Europa, Delta Dunării, a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare din punct de vedere turistic. Cu toate astea, unele zone din Delta Dunării au fost concesionate. Fie că vorbim de investitoril români, fie străini, Delta a suferit și modificări majore. Multe dintre canalele navigabile de aici au fost lăsate în paragină.
Localnicii, deși dispuși să curețe canalele, s-au lovit de refuzul din partea autorităților. Cu toate că a cunoscut o creștere a turismului, Delta Dunării suferă și a ajuns plină de gunoaie și de resturi aruncate de cei nepăsători. Datele statistice arată că în 2018, activitatea turistică din Delta Dunării a avut o creștere record.
Creșterea, cu aproximativ 70%, era mai mare decât în 2017. Alte date arată că în 2019, cifrele au menținut o creștere globală de 2%. Cu toate astea a fost o scădere a numărului de turiști străini, probabil cauzată de un turism de calitate slabă. În timp în această zonă s-au construit mai multe hoteluri plutitoare. În ceea ce privesc hotelurile plutitoare, există în prezent 36 în Delta Dunării, cu aproximativ 700 de locuri de cazare. Cel mai vechi are 24 de ani și cel mai nou are 5 ani.
”2020 a fost un sezon în care toți am dorit să asigurăm supraviețuirea turismului. Lunile iulie, august, chiar și septembrie 2020, gradul de ocupare în Delta Dunării a fost de 100%. Ccomparativ cu perioada ianuarie-august 2019, avem o scădere de 50,57%. Ceea ce este foarte mult.
Doar pentru luna august, care a fost arhiplină, avem o scădere de aproximativ 9% la numărul de turiști. Dar acest lucru este explicabil prin faptul că au lipsit turiștii străini”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.
Din ce în ce mai mulți oameni caută să schimbe destinațiile de vacanță aglomerate cu locuri cât mai apropiate de natură și mai izolate. Majoritatea caută experiențe din ce în ce mai interesante și unice. Cum ar fi, de exemplu, amplasarea unui hotel pe apă. Genul acesta de locații pot fi foarte atractive și spectaculoase. Dar un astfel de sejur nu este chiar atât de ieftin pe cât s-ar părea.
Dacă te gândești să petreci un sejur în Delta Dunării trebuie să știi că va trebui să scoți din buzunar cam 1.800 de lei pentru două persoane. Aici sunt incluse cazarea și mesele. Dacă îți propui să mergi cu barca să vizitezi canalele nevigabile va trebui să plătești în plus față de cei 1.800 de lei.
Dacă ajungi în zona Dunavățul de Jos, în comuna Murighiol, pentru o plimbare cu barca, costurile se ridică la aproximativ 200 de lei de persoană. Tot de aici, poți ajunge la Letea, unde sunt și celebrele herghelii de cai. Până acolo s-ar putea să plătești tot cam 200 de lei de persoană. Drumul este făcut cu barca până la Sulina, și de acolo cu o altă barcă spre Letea.
Delta Dunării poate fi un loc în care să îți faci un concediu pe cinste, chiar și la sumele pe care vi le-am prezentat. Merită din plin, iar peisajele sălbatice și abundența speciilor rare de păsări poate fi o ofertă atactivă pentru români și străini, în același timp.