09 nov. 2020 | 20:38

Cât costa o pâine pe vremea lui Ceaușescu. Ce prețuri aveau și celelalte alimente înainte de 1989

Știri generale
Cât costa o pâine pe vremea lui Ceaușescu. Ce prețuri aveau și celelalte alimente înainte de 1989
Economia a devenit incapabilă să răspundă nevoilor de bază ale populației, cum ar fi hrana și îngrijirea sănătății.

Analiștii spun că România lui Nicolae Ceaușescu era o țară importantă de studiat din mai multe motive. Este un exemplu de economie de comandă care a dus stalinismul la extremele sale absolute. România este o țară care nu a avut nicio datorie națională imediat după revoluție. Dar nu a beneficiat de niciun beneficiu economic din acest fapt.

Regimul lui Nicolae Ceaușescu și prețul economiei de austeritate

Ceaușescu a fost considerat inițial de Occident ca un fel de comunist nepotrivit, datorită opoziției sale față de invazia sovietică din Cehoslovacia din 1968. Ulterior a devenit evident faptul că el a fost unul dintre cei mai brutali lideri din Europa. O Europă care le-a văzut pe toate, dar  i-a văzut încercările sale de a domina personal poporul român.

Cu toate acestea, Ceaușescu a fost de fapt foarte consecvent în politicile sale. Ideologia sa stalinistă de neclintit de a crea o ”populație socialistă omogenă din poporul român tradițional bazat pe țărani” a fost ceea ce a determinat România să se afle în situația actuală. Pentru a-și atinge obiectivele, populația ar trebui să fie supusă controlului său, cel mai ușor realizat dacă ar fi cuprinse în marile centre urbane.

Consecințele economice ale unei astfel de politici au fost un efort de a crea o bază industrială grea în România. În același timp și o hotărâre de a face România suficientă prin eliminarea datoriei sale externe. De asemenea, a fost propusă o politică de „sistematizare” în care populația rurală urma să fie mutată în centre urbane mai mari, dar aceasta a fost ulterior abandonată. Un efect al acestor politici s-a regăsit și în prețurile la alimentele de bază, și nu numai. Taote aceste alimente se regăseau din ce în ce mai puțin în rafturile magazinelor din România.

Nicolae Ceaușescu, comunismul și prețurile la mâncarea de bază

Conform unor documente date publicității prin 2017,  dar și memorrie colective a celor care au prins acele timpuri, putem face o comparație între prețurile acelor timpuri și cele de azi. La începuturile comunismului în România, prin 1953 o pâine albă costa 4.36 de lei, un kilogram de carne 7.56 lei.

La acel moment un salariu mediu net era de aproximativ 370 de lei. Trecând anii, salariile au crescut. Așa că, în 1970, de exeplu, ajunsese la 1,289 de lei. Tot atunci o pâine ajunsese să coste 4.4 lei, carnea de vită 23 de lei, iar cea de porc 24 de lei.

Salariile erau foarte mici în perioada de început a comunismului

Prețurile la alimentele de bază în perioada comunistă

Trebuie să reamintim faptul că anii 70 au fost cei mai productivi ani ai României sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu. Perioada de austeritate avea să înceapă duopă 1983, când s-a decis plata totală a datoriei externe a României.

Situația s-a înrăutățit din 1908, după criza energetică de la începutul anilor.  În ciuda faptului că România avea una dintre cele mai bune dotări de resurse naturale din Europa și în 1985 a produs mai multă energie electrică pe cap de locuitor decât Spania, Italia sau Portugalia, străzile erau întunecate și oamenii au murit de frig în casele lor. În 1989, consumul de energie electrică al gospodăriilor a reprezentat doar 5,1% din total.

Politicile lui Ceaușescu au devenit în curând văzute pentru ceea ce erau. Economia a devenit incapabilă să răspundă nevoilor de bază ale populației, cum ar fi hrana și îngrijirea sănătății. În 1981, raționarea a fost reintrodusă, deoarece producția agricolă a scăzut brusc. Acest lucru s-a datorat în principal prețurilor nerealiste ale alimentelor și salariilor agricole care erau prea mici. În consecință, sectorul privat a devenit mai important pentru furnizarea de alimente și, până în 1985, a reprezentat peste jumătate din producția totală de lapte, lână, ouă și cartofi, deși deținea doar 13% din terenurile arabile.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Ce faci dacă te prinde viscolul. Mulți șoferi greșesc
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro