Vara a venit, iar unii români și-au făcut rezervări pentru vacanță din timp. Grecia este una dintre cele mai căutate locații, însă inflația le-a stricat planurile de vacanță multora. Una dintre cele mai mari probleme este mâncarea. Cât a ajuns să costă o masă în Grecia?
Înainte de a pleca în vacanță, unii intră pe diferite site-uri sau forumuri pentru a afla cât mai multe informații despre locul unde merg, prețuri, oameni și multe altele. Acum, datorită inflației, unul dintre cele mai discutate subiecte este prețul mâncării.
Un internaut a întrebat pe un astfel de forum cât ar cheltui, în medie, pe mâncare pentru trei persoane, adică pentru mic dejun, prânz și cină. Postarea a ajuns în top, având peste 100 de comentarii, însă majoritatea nu au fost pe placul tuturor. „Nu mai mâncați atât de mult”, a spus cineva.
„În primul rând nu mai mâncaţi atât de mult, u este sănătos şi nici necesară atâta mâncare. Apoi, o masă „mai ieftină” pentru 2-3 persoane (1copil) este cam 30-38 de Eur. Sigur puteţi manca şi cu 20 Eur un Giros fiecare. O masă mai amplă nu cred că depăşiţi 50 – 60 Eur. Pe zi aş estima undeva la 80-100 Eur.
Însă pt noi de exmplu micul dejun este light *fructe iaurt, masă de prânz mai consistentă, iar cina din nou light, fructe iaurt, nişte paste. În termeni de costuri este echivalentă cu preţurile din Bucureşti la restaurante ok’is. Grecia ca şi celalte ţări din EU au inflaţie 6-8% plus creşterea combustibilului. Nu a devenit Grecia mai scumpă, toată Europa este mai scumpă”, a scris Dragoş.
Lipia cu carne la grătar, salată, roșii și sosuri a fost și încă este mâncarea preferată a multor turiști. Din păcate, din cauza inflației, prețul unui souvlaki a crescut foarte mult. Dacă înainte era accesibil oricui, acum este văzut ca o delicatese scumpă.
În zona Atenei, un souvlaki poate fi cumpărat acum cu 3,30 euro, adică cu aproximativ 30% mai mult față de vara trecută. Rare sunt zonele în care puteți cumpăra unul sub prețul de 3 euro.
Mai mult de atât, prețul ingredientelor din care este făcut souvlaki au crescut considerabil. Potrivit Sindicatului restaurantelor din Atena, prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în doar 12 luni, iar uleiul de floarea soarelui a crescut cu 125%, la care se mai adaugă și facturile .