Am aflat cât costă motorina şi benzina în Turcia. Românii ajunși acolo au crezut că nu văd bine. Ce diferenţă este între prețurile la carburanții din România și Turcia. Toate amănuntele incredibile, în rândurile de mai jos ale articolului.
România continuă să aibă unele dintre cele mai ridicate prețuri la carburanți din Europa, în contextul în care ca și nivel salarial se regăsește pe ultimele locuri. Nici măcar cu unele state din Est nu ne putem compara, ținând cont de veniturile locuitorilor din țările baltice.
Spre exemplu, în Turcia, prețul la benzină, motorină și gpl a scăzut constant în ultimul timp.
În contextul în care în unele țări au început să scadă prețurile la combustibili, în România, jucătorii din piață continuă să accepte reduceri doar pe baza compensației acordate de stat. Altfel spus, să suporte statul, adică tot cetățeanul, reducerile de preț.
Astfel, pe Facebook circulă tot felul de fotografii surprinse în benzinăriile Turciei, iar utilizatorii comentează pe marginea scăderii prețurilor. Stațiile de alimentare din Bodrum și până în Edirne au aliniat prețurile după ce barilul de țiței a scăzut la preț, iar românii care trăiesc acolo sau au trecut prin Turcia au confirmat că lucrurile stau exact așa cum se arată pe rețelele sociale.
Adică, un litru de benzină se vinde în Turcia cu 19,33 lire, care este echivalentul a 5,27 lei, în timp ce un litru de motorină costă 23,21 lire , adică 6,33 lei. GPL-ul are un preț în Turcia de 11,05 lire, ceea ce înseammă 3 lei.
„Confirm, sunt aici! Aceleași prețuri de la Bodrum pana la Edirne cu mici variatii în functie de zonă și statie”, a comentat cineva. O altă persoană a confirmat: „Săptămâna trecută, nu mai știu chiar de unde, cred că zona Canakale, am luat motorina cu 6.14 lei”. „În Kemer, saptamana trecută, prețuri la fel la Lukoil, chiar un pic mai mici!”, a anunțat o altă persoană.
Deocamdată, în țara noastră prețurile rămân la un nivel ridicat, chiar dacă Guvernul a anunțat recent că prelungește subvenția cu 50 de bani acordată la fiecare litru.
Partidul liberal ar fi vrut ca respectiva compensare de 50 de bani să fie păstrată doar pentru motorină, în contextul în care prețul benzinei a scăzut în ultima lună. Nu în ultimul rând, impactul de până acum al măsurii compensării carburanților cu 50 de bani a costat 175 de milioane de lei în fiecare lună de la luarea deciziei.