Ce prețuri au benzina și motorină la pompă, după ce au fost eliminate accizele. Carburanți mai ieftini

Ce prețuri au benzina și motorină la pompă, după ce au fost eliminate accizele. Carburanți mai ieftini

Începând cu data de 1 ianuarie, benzina și motorina s-au ieftinit cu 32 de bani la pompă, ca urmare a eliminării supraaccizei introduse de Guvernul Dăncilă. Românii vor economisi bani la fiecare plin făcut în benzinării, dar trebuie să știe că prețurile diferă cu +/- 10 la sută de la o benzinărie la alta.

Benzina și motorina s-au ieftinit din 1 ianuarie 2020

În ultima lună din anul 2019, Parlamentul României a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020. Măsura ar fi trebuit să ducă la o ieftinire a carburanților de 45 de bani, însă acciza micşorată în Parlament era mai mică decât pragul minim impus de Comisia Europeană. În aceste condiții, Ministerul Finanţelor Publice a publicat, pe 31 decembrie, valori mai mari pentru accizele aplicate în anul 2020, iar acciza a fost indexată cu inflaţia.

Potrivit datelor publicate pe Monitorul Preţurilor Carburanţilor, benzina standard în staţia Petrom Drumul Taberei costă 5,24 lei pe litru, în timp ce în staţia Lukoil Lujerului prețul este de 5,24 lei pe litru. La MOL Lujerului prețul este de 5,27 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea – 5,3 lei pe litru.

De asemenea, motorina costă 5,5 lei pe litru la Petrom Drumul Taberei și 5,5 lei pe litru la Lukoil Lujerului. La MOL Lujerului prețul este de 5,4 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea este de 5,51 lei.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, a anunțat că autoritatea de concurență va monitoriza piaţa carburanţilor astfel încât eliminarea supraaccizei să ducă la o scădere corespunzătoare a preţurilor în benzinării.

„Vom monitoriza piaţa pentru a vedea comportamentul actorilor economici începând cu momentul în care se reduce acciza. Din istoricul pe care îl avem analizând acest sector a reieşit că modificările s-au transmis până acum în preţ. Adică atunci când acciza a fost majorată, la fel s-a întâmplat cu preţul la pompă, iar, când acciza a fost redusă, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzător. Deci istoria nu ne face să fim alarmişti”, a declarat Bogdan Chirițoiu în decembrie 2019.

Urmăriți Playtech.ro și pe