Cât costă, de fapt, vaccinul Pfizer. Suma cerută inițial era uriașă

Cât costă, de fapt, vaccinul Pfizer. Suma cerută inițial era uriașă
Ce preț a avut inițial vaccinul Pfizer

Cât costă, de fapt, vaccinul Pfizer și ce sumă au cerut inițial producătorii pentru o doză de imunizare?

Ce preț are vaccinul Pfizer

Compania americană Pfizer şi grupul german BioNTech au cerut în vara anului 2020, ca preţul pentru o doză a vaccinului anti-coronavirus să fie de 54 de euro. La vremea respectivă, Uniunea Europeană urma să cumpere 500 de milioane de doze, potrivit Deutsche Welle.

Astfel, Pfizer şi BioNTech au cerut în total 27 de miliarde de euro pentru a furniza un număr de doze ce ar imuniza jumătate din populaţia blocului comunitar. Doar că, la acest preț stabilit, de 54,08 euro, vaccinul Pfizer ar fi fost de 20 de ori mai scump decât o doză a anglo-suedezilor de la AstraZeneca.

Un preț dubios?

Preşedintele Comisiei Medicamentelor din Cadrul Asociaţiei Medicale a Germaniei sustinea ca acest preț este unul dubios si nejustificat.

„Cred că preţul este dubios şi a fost stabilit dintr-un motiv ce nu poate fi justificat în contextul actual”, spunea Wolf Dieter Ludwig, preşedintele Comisiei Medicamentelor din Cadrul Asociaţiei Medicale a Germaniei.

Cu toate acestea, UE a ajuns la un acord cu BioNTech şi Pfizer în noiembrie 2020, iar preţul este ţinut secret şi în ziua de astăzi, însă este estimat la 15,5 euro pentru o doză. Compania Pfizer şi-a finanţat de singura cercetările şi procesele de testare, BioNTech a primit câteva milioane de euro din partea statului german.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI