Cât costă, de fapt, 1 kilogram de pepene de Dăbuleni, în piață

Cât costă, de fapt, 1 kilogram de pepene de Dăbuleni, în piață
Cât costă, de fapt, 1 kilogram de pepene de Dăbuleni, în piață

Recolta 2020 de celebrii pepeni de Dăbuleni a ajuns la comercializare. Dulci și zemoși, aceștia sunt așteptați cu nerăbdare în fiecare an, în toate piețele din țară. Din cauza vremii capricioase din luna care abia s-a încheiat, o mare parte din producție a fost compromisă. Așa se face că producătorii doljeni și-au adus marfa la tarabe cu o întârziere de nu mai puțin de trei săptămâni.

Au apărut faimoșii pepeni de Dăbuleni

Pepenii de Dăbuleni au ieșit, în sfârșit, pe piață după un an dificil din punct de vedere climatic, cu nenumărate provocări. De câteva zile a început recolta, iar producătorii doljeni au ieșit la tarabe ori în piaţa en-gros din localitate să vândă marfa. În fiecare an, peste 2.000 de hectare cu pepeni sunt cultivate în Dăbuleni (Dolj).

„Anul acesta, producţia e întârziată cu două, trei săptămâni. Am eliminat cantităţi uriaşe de pepeni, din cauza grindinei“, a ecplicat unul dintre fermieri, Vasile Viorel, pentru adevarul.ro.

Anul acesta nu pare a fi unul bun nici pentru Cosmin Savin, un alt producător zonal.

„Au fost ploi acide şi am fost nevoiţi să stropim pepenii din nou. Cu substanţe scumpe, adică 30 de milioane lei vechi pe hectar. Prin urmare, nu cred că ne vom scoate investiţia. Samsarii vor profita ca de fiecare dată. În piaţa angro din Dăbuleni, kilogramul de lubeniţă se negociază la sânge. Bineînţeles că eforturile lor nu sunt pentru consumatori, ei negociază pentru ei, ca să aibă adaos cât mai mare la kilogram“, a oftat producătorul doljean.

Cât costă un kilogram de pepeni

Localnicii deplâng că din cauza grindinei recolta este la jumătate. Fermierii spun că dacă existau staţii anti-grindină acum nu s-ar fi confruntat cu această situaţie. În loc de profit, aceștia se tem că își vor număra pagubele.

Cu toate acestea, prețul a rămas la fel ca și anul trecut: 1 leu kilogramul. În Dolj sunt peste 1.500 de cultivatori de lubeniță, iar marfa lor ajunge în pieţele din întreaga ţară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI