05 dec. 2023 | 11:23

Cât costă brazii naturali la Kaufland și Lidl. Ce înălțime au și de unde provin

Diverse
Cât costă brazii naturali la Kaufland și Lidl. Ce înălțime au și de unde provin
Prețul nu e deloc mare

Bradul de Crăciun este nelipsit în casele tuturor familiilor de sărbători. În timp ce unii optează pentru unul de plastic, mulți adoră mirosul pe care un brad natural îl lasă în casă. De unde poți cumpăra un brad natural și cât costă brazii naturali la Kaufland și Lidl? Acestea sunt printre cele mai populare hipermarketuri în care românii își fac cumpărăturile, așa că pot găsi cu ușurință un brad de Crăciun.

Brad natural sau artificial?

Brazii artificiali pot să te țină mulți ani dacă sunt îngrijiți corespunzător, ceea ce pare să-i facă alegerea durabilă evidentă, dar au și dezavantaje. 

Vezi și: Romsilva vinde cei mai ieftini brazi de Crăciun, în 2023. Preţurile sunt de până la 35 de lei

Deoarece majoritatea sunt fabricați din materiale plastice și metalice, necesită o cantitate mare de resurse pentru a fi creați — iar componentele lor din plastic vor exista mii de ani, poluând oceanele.

Adesea produși și transportați din China, au și o amprentă de carbon semnificativă —de peste peste 10 ori mai mare decât cea a unui pom de Crăciun real, crescut în mod sustenabil și reciclat corespunzător.

De fapt, ar trebui să păstrezi bradul artificial cel puțin 10 ani pentru a avea aceeași amprentă de carbon ca utilizarea unui brad real în fiecare an — și asta fără a lua în considerare daunele mediului pe care arborii artificiali le provoacă pe măsură ce se descompun lent în depozitele de deșeuri. 

Citește despre: Brad de Crăciun împodobit inedit de către pompierii din Alba Iulia. Cu ce se deosebește față de restul brazilor

Șansele ca aceștia să rămână destul de frumoși pentru a-i păstra 10 ani sunt scăzute. Pomii de Crăciun reali sunt mai prietenoși cu mediul și o alegere mai bună pentru mediu. 

De ce să alegi un brad natural

Poate părea contraintuitiv, dar este mult mai durabil să tai un copac real în fiecare an. Asta pentru că majoritatea plantațiilor mici de brazi de Crăciun sunt sustenabile, lăsând anumite secțiuni deschise pentru recoltare în fiecare an, în timp ce alte zone rămân marcate pentru a oferi tinerilor brazi o șansă să crească.

Este nevoie de aproximativ 7 ani pentru a crește un brad de Crăciun de dimensiuni medii, iar pe măsură ce arborii cresc, absorb carbon și folosesc de 10 ori mai puține resurse decât fabricile de arbori artificiali. 

Mulți crescători de brazi de Crăciun utilizează versanți abrupți care altfel ar fi nepotriviți pentru activități agricole.

Citește și: Oraşul din România de care râde toată lumea. Decoraţiunile de Crăciun alese de Primărie stârnesc revoltă în rândul cetăţenilor

Pe scurt: plantațiile durabile de brazi de Crăciun sunt atât alegerea etică, cât și cea durabilă: pot fi benefice pentru mediu și pentru oamenii care lucrează și trăiesc în ele, generând locuri de muncă și venituri. 

Și spre deosebire de brazii falși, cei reali sunt complet biodegradabili și pot fi utilizați pentru lemn, transformați în mușchi, compostati și utilizați pentru fertilizarea recoltei anului viitor.

Cât costă brazii naturali la Kaufland și Lidl

Poate cel mai simplu mod de a îți procura un brad natural de Crăciun este din hipermarketuri. Adesea, retailerii au reduceri masive în această perioadă a anului.

Unii comercianți vând brazi naturali în apropierea hipermarketurilor, așa că ai putea să te uiți și la această variantă. 

Află și: Afacerea banală cu care un român a dat lovitura înainte de Crăciun. Are comenzi din plin, un produs poate ajunge la 1.500 de lei

Brazii de doi metri la Kaufland costă 250 de lei, găsești și la 150 de lei, dacă nu îl vrei extrem de bogat. Un suport de brad costă în medie 55 de lei, așa că dacă ai un buget de 205 de lei, îți va fi de ajuns.

La Lidl, brazii naturali pornesc de la 100 de lei. Aceștia au în jur de 2 metri, provin din Polonia și costă 99,99 lei. 

Dacă vrei brad natural mai ieftin sau mai scund, poți găsi la magazinele de bricolaj. Acestea au și opțiunea de a îl cumpăra în ghiveci, astfel încât să îl poți planta în curte sau să nu îl arunci după ce trece sezonul. 

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Dispar cele mai bune produse. Nimeni nu-și imaginează viața fără ele
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Decizia care l-a înfuriat pe Călin Georgescu. A fost emis ordin de protecție
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
PENSIILE din ianuarie ÎNTÂRZIE și MAI MULT! ANUNȚUL Poștei Române
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro