Cât costă 1 kilogram de carne de porc în supermarketuri. Ce prețuri vor fi înainte de Crăciun

de: Anca Lupescu
07 11. 2023

Alimentele sunt din ce în ce mai scumpe, iar românii fac față cu greu scumpirilor din ultima perioadă care vin în valuri. Dacă te întrebi cât costă 1 kilogram de carne de porc în supermarketuri, atunci trebuie să afli că acest aliment nu este deloc ieftin. Dar cum vor sta lucrurile înainte de Crăciun, când toți românii vor vrea să pună pe masă tradiționala friptură?

Scumpirile la alimente îi fac pe români să nu își mai permită nimic

Anul acesta, românii au simțit din plin scumpirile la alimente. Prețurile au crescut și cu 30%, iar deodată un coș plin a început să fie doar un vis. Oamenii au început să își permită din ce în ce mai puține alimente.

Te-ar putea interesa și: Produsele care se vor ieftini în magazinele din România. Sunt cumpărate de toată lumea

Institutul Național de Statistică a arătat care au fost cele mai mari scumpiri din 2023. În august, prețul zahărului a fost mai mare cu 30,20% față de aceeași lună a anului trecut.

Margarina a fost mai scumpă cu 20,85%, ouăle s-au scumpit cu 19,69%, berea cu 17,82%, în timp ce peștele proaspăt și conservele din pește au cunoscut creșteri ale prețului de 18,7%, respciv 18,44%.

Și citricile s-au scumpit cu 4,88%, iar carne de bovine cu 1,14%. 

Toate aceste scumpiri s-au simțit în buzunarele oamenilor, însă au fost și produse care s-au ieftinit anul acesta, de la făină, până la mălai și ulei. 

Cât costă 1 kilogram de carne de porc în supermarketuri

În prezent, 1 kilogram de carne de porc costă de la 16 la 24 de lei în supermarketuri. În funcție de magazin, o poți găsi mai ieftină sau mai scumpă cu câțiva lei, dacă vorbim despre carne de lucru.

În schimb, la carnea de porc precum ceafa, coaste, piept sau mușchi, prețul poate fi diferit. De asemenea, contează și dacă vrei carnea condimentată deja. 

Citește și: Se plafonează prețul la alimentele de bază. Care sunt acestea și cu cât se ieftinesc

Cât despre carnea de porc în viu, un kilogram costă în jur de 10 – 17 lei. Un purceluș costă în jur de 500 de lei, iar un porc se vinde cu 1.500 – 2.000 de lei. 

Ce prețuri vor fi înainte de Crăciun la carnea de porc

Românii se tem tot mai mult că acest Crăciun va fi unul foarte modest, iar asta pentru că în supermarketuri, prețurile sunt extrem de mari, raportate la salariul mediu.

Vezi și: Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru români. Ce se întâmplă cu prețul alimentelor, începând cu 1 noiembrie

Rar mai sunt români care își permit să umple un coș întreg de cumpărături. În apropierea Crăciunului, carnea de porc se va vinde în supermarketuri cu 25 de lei per kilogram. 

Producătorii anunță prețuri aproape duble pentru kilogramul de carne de porc, iar scumpirea este cauzată de mai mulți factori, printre care și facturile mari la energie.

În august 2023, un coș de cumpărături cu 14 produse alimentară de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, zahăr, ouă, ulei, carne de pui, carne de porc, legume, fructe, cartofi, ajungea la 108 lei. 

Vorbim despre produsele de bază din gama de prețuri mici. La începutul acestui a, fructele și lactatele au înregistrat cea mai mare creștere a prețului. Zahărul, în luna ianuarie 2023, era la cel mai mare preț din ultimii zece ani.

Citește și: S-au dat amenzi de 4 milioane de lei în magazinele care nu respectă plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Anunțul de ultim moment al ministrului

De exemplu, în decembrie 2022, un coș de cumpărături cu alimentele de bază era de 166 de lei. 

În primele luni din 2023, prețul a crescut și un astfel de coș ajunsese să coste până la 175 de lei. De la 1 august 2023, prețurile au început să scadă. 

Se plafonează prețurile la alimentele de bază

Guvernul Ciolacu a anunțat în luna octombrie a anului acesta plafonarea prețului la alimentele de bază. Ministrul agriculturii a discutat despre prelungirea plafonări adaosului comercial pentru alimentele de bază, dar și extinderea listei de produse pentru care se va percepe un adaos comercial limitat.

Citește și: Ce prețuri au alimentele plafonate față de 2022. Diferența este majoră pentru buzunarele românilor

Pe listă se află produse folosite pentru masa de sărbători și nu numai, precum orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul. 

La 1 august, o ordonanță de urgență a plafonat adaosul comercial pentru trei luni la 14 grupe de alimente de bază, de la pâine, iaurt, lapte, brânză, fructe proaspete, carne de pui, de porc, cartofi și zahăr. 

Rămâne de văzut cât își vor permite românii să pună pe masă de sărbători, având în vedere plafonarea prețului