În urmă cu 141 de ani, era lansat primul vas de croazieră, care a pornit din Napoli la începutul lunii iunie 1833. La bordul vasului se aflau prinți regali, autorități și nobili din toată Europa. De atunci și până astăzi genul acesta de vase au tot străbătut mările și oceanele lumii. Dar, câți sunt cei care știu cât câștigă un angajat pe vas de croazieră? Recent s-a aflat care este salariul unui român pe un astfel de vas, devenind viral.
Pentru cei care au avut parte de o astfel de experiență, nimic nu poate fi mai bun decât o navă de croazieră. Cu numeroase restaurante, forme de divertisment disponibile și numeroase destinații din întreaga lume, vasele de croazieră de astăzi au ajuns adevărate minuni ale ingineriei, adevărate orașe plutitoare.
Pacheboturile moderne de lux oferă călătorii prin multe țări și porturi diferite, iar istoria navelor de croazieră și modul în care tehnologia a avansat este ceea ce face ca navele de astăzi să fie atât de populare ca alternativă de vacanță.
Există o anume fascinație de a lucra la bordul unor astfel de vas, având în vedere că sunt și cele mai luxoase nave, ajunse astăzi adevărate orașe plutitoare.
Munca pe o navă de croazieră are multe avantaje, cel mai evident fiind posibilitatea de a călători în lume. În calitate de membru al personalului de bord, veți vizita destinații la care altfel doar ai putea visa, fără să vorbim de cât de geu ai putea ajunge acolo.
Atunci când lucrzi pe o navă de croazieră, cheltuielile de cazare și de hrană sunt acoperite și, cum de obicei te afli la bord cel puțin șase luni pe an, poți economisi mulți bani fără să-ți faci griji cu privire la chirie sau alte cheltuieli de întreținere. În plus, vei păstra tot ceea ce câștigi ca venit disponibil.
Un alt avantaj al lucrului pe un vas de croazieră este oportunitatea de a face conexiuni și de a construi relații cu oameni din diferite medii. Vei lega noi prietenii și stabili contacte internaționale care ar putea să-ți fie de folos pe tot parcursul carierei.
Companiile de croazieră investesc timp și bani în formarea angajaților lor, ceea ce prezintă oportunități excelente de avansare în carieră. Odată ce te aflii la bord, vei fi încurajat să cauți să promovezi, iar munca asiduă îți va fi recunoscută.
Ceea ce îi atrage pe cei mai mulți oameni către această profesie este dorința de a vedea lumea, de a călători în destinații exotice și de a-și aprofunda dragostea pentru mare, dar și salariile extrem de motivante, care pot ajunge și până la salarii de 3.000 de euro.
Deși sună ca o aventură incitantă, există o mare cantitate de muncă care se desfășoară în spatele scenei pentru ca lucrurile să se întâmple. Cu toate astea, dacă ne gândim la cât câștigă un angajat pe vas de croazieră, s-ar putea să fim surprinși de sumele vehiculate, bineânțeles, în funcție și de compania care te angajează.
Potrivit celor de la Business Insider, un membru al echipajului unei nave de croazieră pentru Carnival, Royal Caribbean sau Norwegian Cruise Line poate câștiga în medie între 16.000 și 20.000 de dolari pe an.
Pentru personalul de conducere de la bordul navelor de croazieră, salariul anual poate fi mult mai mare, între 30.000 și 100.000 de dolari.
Lucrul pe navele de croazieră le oferă persoanelor posibilitatea de a dobândi experiență într-o multitudine de industrii și posibilitatea de a întâlni diverse culturi. Cheltuielile de trai sunt minime, ceea ce permite multor angajați să economisească un procent ridicat din venitul lor.
Și pentru că vorbim de un astfel de loc de muncă, trebui spus că mulți români au ales să se angajeze pe vase de croazieră în ultimii ani, iar motivele sunt evidente, de la motivațiile financiare și până la cele personale.
Și pentru că tot vorbeam de salarii anterior, recent salariul unui român a devenit viral, acesta vorbind, într-un interviu acordat unei publicații franceze, despre cât câștigă din postura de supervizor al unui restaurant aflat pe vasul de croazieră „Stena Vision”.
Daniel Călin, de origine din Constanța, a ales acest loc de muncă relativ devreme, lucrând pentru companii precum Irish Ferries, Disney Cruise Line și celebra CMA-CGM cu sediul în Marsilia.
Întrebat de jurnaliștii francezi de la actu.fr despre remunerația pe care i-o oferă actuala companie, românul avea să declare „Câștig cât un director de bancă”, fiind vorba de 2400 de euro pe lună:
„În România, salariul mediu net este de aproximativ 600 de euro. Odată ce ai experimentat un loc de muncă unde câștigi mult mai mult, chiar dacă perioadele de odihnă nu sunt întotdeauna ideale, este dificil să te întorci la condițiile anterioare.
Fac această muncă de 20 de ani. La nivelul meu, câștig cât un director de bancă în România, de trei până la patru ori mai mult decât salariul mediu.”, spune Daniel Călin pentru publicația amintită.
Mai trebuie spus că navele de croazieră merg în voiaje cu peste 20.000 de persoane într-un an, și cu peste 60 de destinații din care poți alege.
În ceea ce privesc salariile, în funcție de calificarea pe care o ai inițial, dar și a celor dobândite la bordul navelor, salariile pot ajunge la sume extrem de mari.