Te-ai întrebat vreodată cât câștigă o casieră la LIDL? Este un comerciant relativ nou pe piața din România. Tuturor ne place acest supermarket. Găsești produse doar din anumite țări europene și nu uita de maioneza de la KFC. Însă, indiferent ce și cât cumperi, produsele tale trec întâi pe la casa de marcat, unde o doamnă sau o domnișoară, de regulă, ți le scanează.
De când există supermarketurile și la noi, în România, s-a întipărit o tradiție mentalitară: că angajații din aceste medii comerciale, mai ales casierii, câștigă salarii mizere. Evident, la bază există un adevăr. În România, era o vreme când o casieră câștiga sub salariul minim pe economie.
În ultimii ani, salariile au mai crescut, dar majoritatea supermarketurilor și hipermarketurilor oferă salariul minim pe economie deoarece pe acest post se angajează doar persoane necalificate. Companiile îi adoră pe acești angajați, chiar dacă mulți nu au nicio pregătire. Companiile îi vor pentru știu că-i pot plăti prost, iar aceștia nu pot ridica pretenții salariale din cauza slabei sau lipsei lor de pregătire profesională.
Ei bine, situația se schimbă în cazul LIDL. Este supermarketul care oferă cele mai mari salarii angajaților, de la măturător și casier, până la cei cu funcții importante, de gestionare produse, controlul calității etc.
În 2018, la LIDL, angajații au primit un salariu mediu net de 3.400 de lei. Și la fel primesc și acum. Asta înseamnă că o casieră poate câștiga la acest comerciant peste 2.400 de lei. Salariul fiecărui post variază în funcție de experiență, așa cum se întâmplă peste tot, în orice domeniu.
Comerciantul german pe care l-am menționat se „bate” la acest capitol cu Carrefour, unde sunt, de asemenea, unele dintre cele mai mari salarii oferite pe acest segment de retail.
Ți se pare că 2.400 de lei nu înseamnă deloc mult pentru o țară din Uniunea Europeană? Nu, nu este. De fapt, abia poate să trăiască o singură persoană din acești bani (să trăiască decent, altminteri, s-ar lăsa de orice job și ar trăi într-un bordei prin locuri rupte de civilizație). Totuși, să iei lunar 2.400 de lei cu tot cu bonuri de masă sau alte bonusuri, e un salariu frumușel pentru o persoană necalificată în…nimic.
Sunt angajați români calificați în ceea ce fac, ba chiar au 5 ani de studii superioare, dar câștigă un salariu lunar mai mic de-atât. Când încerci să compari veniturile, compară-le întâi cu cele din jurul tău, din țara ta, nu cu cele din restul Europei. România e încă departe de Europa, contrar a ce ți se spune.