Cât au crescut, de fapt, pensiile românilor în final de 2020. Câți bani primesc pensionarii

Cât au crescut, de fapt, pensiile românilor în final de 2020. Câți bani primesc pensionarii
Pensiile de peste 5000 de lei s-au dublat

S-a aflat cu cât au crescut, de fapt, pensiile românilor la final de 2020. Noua majorare a pensiilor nu a făcut decât să evidențieze și mai mult diferențele între pensionarii cu venituri minime și cei cu venituri mari. Astfel, la o pensie de 1.000 de lei, majorarea a fost de 140 de lei. În schimb, cei care au peste 4.000 de lei,  pensiile sunt cu 560 de lei mai mari.

Cum simt românii creșterea de 14% a pensiilor. ”Numai noi știm cum ne descurcăm”

S-a aflat cu cât au crescut, de fapt, pensiile românilor după ultima majorare. Noua mărire a pensiilor nu a făcut decât să scoată în evidență și mai mult diferențele dintre pensionari cu venituri minime și cei cu venituri mari.

Astfel, pentru unii pensionari, majorarea cu 14% de la 1 septembrie nu înseammnă mare lucru. Spre exemplu, o pensionară de 82 de ani a povestit despre greutățile prin care trece lună de lună din cauza pensiei mici.

Pensiile s-au mărit cu 14% de la 1 septembrie
Pensiile s-au mărit cu 14% de la 1 septembrie

Pensionarii nemulțumiți de cei 14% adăugați la pensii

E cam puțin. Că soțul e foarte bolnav și o grămadă de bani dăm pe medicamente. Și mai fugi încolo, încoace și nu avem nimic noi. Numai noi doi și cu ăia de descurcăm”, povestește femeia. Marii castigatori ai majorarii pensiilor sunt cei care aveau venituri peste 4.000 de lei.

Pentru că este vorba despre o creștere procentuală, cei avantajați sunt tot cei cu pensii mari. Astfel, majorarea la o pensie de 5.000 de lei este de 700 de lei, pe când o pensie de doar 1.000 de lei are o creștere de doar 140 de lei.

Numărul pensiiilor de peste 5000 de lei s-a dublat

Casa Națională de Pensii a anunțat că în septembrie s-a dublat numărul persoanelor care încasează pensii mai mari de 5.000 de lei. „Se poate ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări.

Nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”, a explicat analistul economic Iancu Guda.

Parlamentul a hotărât ca pensiile să crească cu 40%

De asemenea, peste 1.2 milioane de români au primit în septembrie o pensie mai mare de două mii de lei. Și asta dintr-un total de 4,7 milioane de pensionari, mai arată Casa Națională de Pensii.

Pensiile au crescut cu 14% de la 1 septembrie, însă Parlamentul a decis că creșterea trebuie să fie de fapt de 40%. Ar fi o cheltuială enormă, pentru care Guvernul susține că bugetul nu o poate suporta în această perioadă. În plus, analiștii cred că și majorarea aplicată de la 1 septembrie este un efort financiar prea mare. Potrivit celor mai recente rapoarte ale Ministerului Finanțelor, deficitul bugetar a urcat la 5,18%. Și asta doar în primele opt luni ale anului.