Din păcate, prețurile tot mai mari au ajuns să se resimtă și când vine vorba de preparatele culinare care în trecut erau extrem de ieftine. Cel puțin asta a constatat un client din București, după ce a decis să meargă la o terasă. După ce și-a comandat mâncarea, acesta a constatat cât au ajuns să coste patru mici şi două beri la o terasă din Bucureşti, ulterior, revoltat clientul a pus bonul fiscal pe internet. Dar, ceea ce a fost și mai revoltător a fost cât i s-a cerut bacşiş.
Toți am mâncat, măcar odată, la una din terasele bucureștene, o porție de patru mici asezonate cu o bere rece, mai ales pe timpul verii când avem nevoie de răcoare. Dar, cum prețurile au crescut la majoritatea alimentelor, inclusiv proprietarii de terase și restaurante au fost nevoiți să procedeze la majorări. Pe lângă asta, a mai apărut și legea prin care bacșișul este obligatoriu să fie prezent pe bonul fiscal, iar sumele variază, existând posibilitatea ca terasele și restaurantele să propună o anumită sumă, dar nu mai mare de 15% din valoarea totală a consumației.
Începând cu acest an, conform noilor reglementări anunțate de ANAF, bacșișul nu va mai scăpa neimpozitat, existând obligativitatea restaurantelor de a avea pe bonul fiscal suma aferentă și impozitul. Aceeași lege mai spune că restaurantele sunt obligate, anterior emiterii bonului fiscal, să emită o notă de plată clienților în care să fie ales, de către client, procentul de bacșiș acodat, între 0 și 15%, din valoarea totală a consumației.
În funcție de procentul ales de client, noua măsură spune că „Impozitul pe venit (de 10%) datorat de salariat se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către firme și se achită la bugetul de stat. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.”
Pe lângă asta, proprietarii de terase și resutarante plătesc din 2023, vor avea parte de o impozitare pe venit, sau pe profit, și tot de la 1 ianuarie 2023 se modifică cota de TVA, de la 5% cât era până anul trecut, la 9%. Toate aceste modificări fiscale au dus la aceste majorări de prețuri când vorbim de restaurante și terase. Dar, de la asta și până la cele descoperite pe bonul fiscal de un client al unei terase bucureștene, totuși e cale lungă.
Vezi și: Schimbările care au loc începând cu ianuarie 2023. Românii vor scoate şi mai mulţi bani din buzunar
O zi de primăvară, cu temperaturi ridicate, și o poftă nebună de patru mici și o bere. Pe scurt, asta l-a determinat pe un bucureștean să calce preagul unei terase situate în zona lacul Morii. Dar, deși se aștepta la o notă de plată puțin mai piperată, lucrurile aveau să ia o întorsătură extrem de neplcuăt pentru bucureștean când a aflat cât au ajuns să coste patru mici şi două beri la o terasă din Bucureşti.
Conform bonului fiscal publicat pe rețelele de socializare, clientul avea de plată 123 de lei, acesta având ca și consumație, patru mici, o porție de cartofi prăjiți, două pahare de gin tonic, două beri și două limonade, deci, în total 123 de lei.
Pe bonul cu pricina apare și cota de TVA, de 5%, iar la rubrica „Bacșiș”, în dreptul câmpului „Sugestie bacșiș restaurant”, apare suma de 17 lei, iar totalul de plată pentru client a ajuns la 140 de lei. Cam greu să-ți mai permiți patru mici și două beri în ziua de azi, nu-i așa?
După ce a postat bonul cu pricina pe internet, unii utilizatori au reacționat, unul dintre el scriind:
„Nu! Și asta o zic ca și bucătar care primește bacșiș. Dar și ca și client (care mereu lasă). Nu mi se pare normal să fie nicăieri pe nota de plată sau să se creeze impresia că ar fi obligatoriu.
Este o apreciere în plus față de serviciul primit, după merit, posibilități și așa mai departe. Nicidecum nu e nevoie de sugestia localului.
Mai bine se gândesc cum să ofere o mâncare gătită corect, cu ingrediente de calitate, servită într-un timp rezonabil de către un ospătar fericit, iar atunci nu va mai fi nevoie de nicio sugestie. Ciubucul se câștigă, nu se cerșește!”, i-a răspuns un utilizator.
Din păcate, aceasta este realitatea acestor zile, când toate prețurile au luat un avânt necontrolat, iar o porție de patru mici și două beri au ajuns să fie considerate un lux, fără să mai punem în discuție și bacșișul cerut de local.